Förslag till omställningsplan vårdval klar

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har tagit fram ett förslag till omställningsplan för vårdval. Omställningsplanen syftar till att möta det politiska styrets nya inriktning om en mer behovsstyrd vård.

Omställningsplanen är ett uppdrag i budget för 2023 och har tagits fram med ett särskilt fokus på att säkerställa jämlik vård, minska kostnader för medicinskt omotiverad vård samt öka förutsättningar för forskning, utveckling och utbildning samt långsiktig kompetensförsörjning i hela hälso- och sjukvårdssystemet. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen föreslår primärvårdsnämnden (PVN) och hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) att besluta om föreslagen omställningsplan under PVNs respektive HSNs sammanträden den 19 och 20 juni.

Lagen om valfrihetssystem (LOV), ofta kallat vårdval, är ett alternativ till lagen om offentlig upphandling (LOU) för att konkurrensutsätta verksamhet och är ett frivilligt verktyg för kommuner och regioner, förutom för primärvården där LOV är obligatoriskt. Vårdval innebär dels att patienten väljer vårdgivare inom vårdvalet och att vårdgivare har rätt att etablera dig inom vårdvalsområdet om de uppfyller de uppställda kraven.

Genomförande

Arbetet med att ta fram omställningsplanen har genomförts i två etapper. Först gjordes en översyn av samtliga 40 avtalsområden inom avtalsformen vårdval enligt lagen om valfrihetssystem (LOV) för att identifiera avtalsområden med utmaningar. Faktorer som var viktiga i genomlysningen var främst jämlik vård, tillgänglighet, kompetensförsörjning, kostnadsutveckling, medicinskt omotiverad vårdkonsumtion, nivåstrukturering, patientsäkerhet samt forskning, utveckling och utbildning (FoUU). Därefter genomfördes utredning för de områden där störst utmaningar identifierats. I utredningarna undersöktes möjliga åtgärder kopplat till avtalsform baserat på avtalsområdets utmaningar och förutsättningar. Detta för att klargöra om problem kunde lösas genom revidering av vårdvalet eller krävde ändrad avtalsform och i så fall vilken. Vårdgivare och intressenter har involverats i olika skeden under arbetets gång.

Resultat

Omställningsplanen i sin helhet är ett förslag till inriktning för en succesiv omställning som bör implementeras stegvis. För varje område där omställning föreslås krävs ytterligare beslut om åtgärd i Hälso- och sjukvårdsnämnden respektive Primärvårdsnämnden. Vid förändrad avtalsform kommer även en ny plan för att omhänderta patienter tas fram. Totalt föreslås 13 vårdval förändras, främst genom en revidering eller ändrad avtalsform.

De vårdval som förslås få en ändrad avtalsform är:

  • Geriatrik
  • Specialiserad hudsjukvård
  • Specialiserad allergologi
  • Specialiserad neurologi

De vårdval som föreslås revideras är:

  • Specialiserad ögonsjukvård (Förvaltningen föreslår att vårdvalet specialiserad ögonsjukvård revideras i närtid samt på sikt upphandlas enligt LOU.)
  • Ortopedi och handkirurgi
  • Specialiserad gynekologi

Övriga förändringar:

  • Vårdval Avancerad sjukvård i hemmet (ASiH) samt Läkarinsatser på särskilda boenden kommer ses över inom ramen för en bredare utredning kring ett samlat uppdrag för vård i hemmet.
  • Primärvårdsrehabilitering ska fortsätta utredas med inriktning att bedöma förutsättningarna för att upphandla enligt LOU samt verksamhet i den egenägda vården. Utredningen föreslås att även inkludera översyn av gränsdragning gentemot vårdval specialiserad fysioterapi för att säkerställa en samlad bild av rehabiliteringsinsatser.
  • Vårdval intensivträning för rörelsehindrade föreslås avvecklas. Patienter ska istället omhändertas i övrigt befintligt vårdutbud.  
  • Vårdval Barn- och ungdomsmedicinsk öppenvård ingår i en pågående uppföljning och utvärdering som kommer slutföras under hösten 2023, därefter ska ställningstagande göras kring ny avtalsform.

I tjänsteutlåtandet finns mer detaljerad information kring förändringen för respektive vårdval. Läs tjänsteutlåtandet:

Omställningsplan vårdval PVN(öppnas i nytt fönster)

Bilaga 1 PVN(öppnas i nytt fönster)

Omställningsplan vårdval HSN(öppnas i nytt fönster)

Bilaga 1 HSN(öppnas i nytt fönster)

Bilaga 2 HSN(öppnas i nytt fönster)

I de fall en förändring föreslås beskrivs förväntad effekt samt förslag på hur patienterna ska tas om hand i stället. Om förändringen enbart handlar om revideringar i vårdvalet kommer patienterna fortsatt tas omhand inom vårdvalet. I övriga fall handlar det främst om att dessa patienter istället ska tas omhand i den egenägda vården eller att vården ska upphandlas enligt lagen om offentlig upphandling (LOU). Inom vissa vårdområden kommer patienterna tas omhand i olika avtalsformer, exempelvis att vården erbjuds både genom LOU och egenägd vård eller genom vårdval och egenägd vård. I det fortsatta arbetet kring varje område där omställning föreslås kommer patienter, vårdgivare och profession involveras ytterligare.

Bakgrund

I budgeten för 2023 har Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) och Primärvårdsnämnden (PVN) fått i uppdrag att ta fram en omställningsplan för regionens vård som är upphandlad enligt Lagen om valfrihet (LOV), det vill säga vårdval. Med utgångspunkt i detta uppdrag och riktningen om en mer behovsstyrd vård har hälso- och sjukvårdsförvaltningen tagit fram en omställningsplan.

Vårdval förlossning samt vårdval barnmorskemottagning har exkluderats från arbetet eftersom dessa vårdval utreds samlat gällande kvinnosjukvård, bland annat i uppdraget ”HSN uppdras att utreda en sammanhållen kvinnosjukvård inklusive en översyn av avtalsformer”.

Beslut om omställningsplanen fattas i PVN respektive HSN den 19 och 20 juni.

Region Stockholm (då Stockholms läns landsting) var ett av de första landstingen som introducerade vårdval som avtalsform. Den infördes 2008 och omfattade bland annat husläkarverksamhet. I nuläget finns 40 vårdvalsområden inom regionen. Grundprinciperna i LOV (vårdval) är bland annat att den enskilde själv väljer vårdgivare och att vårdgivare kan ansluta löpande.

Fler nyheter