Nya Spårvägsmuseet öppnar 21 maj

Uppläsnings-funktionen kräver att du accepterar inställnings-cookies

Lördagen den 21 maj slår nya Spårvägsmuseet upp portarna för besökare och Stockholm får ett nytt museum, beläget mitt bland gasklockorna i Norra Djurgårdsstaden. Hit tar man sig med bussar, tunnelbanans röda linje eller pendelbåtlinje 80.

Nu öppnar det nya Spårvägsmuseet i den varsamt renoverade industribyggnaden av Ferdinand Boberg från 1893 – Hus 9 i Gasverksområdet nära Ropsten.

Det är genom lekfullheten vi tror att vi bäst skapar förståelse och intresse för hur kollektivtrafiken, och Stockholm, utvecklats över tid.

Besökarna kommer att få en fascinerande inblick i kollektivtrafikens och Stockholms utveckling – från 1600-talets rodderskor till dagens moderna kollektivtrafik. Det gamla framgångskonceptet från förr med tillgängliga och inkluderande utställningar för flera målgrupper presenteras nu i en helt ny skrud som passar besökare i alla åldrar.

– Det viktigaste har varit att skapa ett museum som är innehållsrikt och roligt – det är genom lekfullheten vi tror att vi bäst skapar förståelse och intresse för hur kollektivtrafiken, och Stockholm, utvecklats över tid, säger Eva Ramberg, museichef.

I museet finns en stor samling av föremål som visar kollektivtrafikens historia, med allt från fordon till biljettkiosker och reklamaffischer. Utöver museiföremål finns det mycket för besökarna att göra – till exempel får de testa att köra spårvagn och buss, åka minitunnelbana, och utmana sig själva att springa snabbare än ett av de gamla fordonen.

– Det är många som har jobbat hårt under flera år för att skapa det nya museet och det har verkligen gett resultat. Det ska bli så kul att få säga välkommen tillbaka, till alla vuxna och barn som längtat, säger David Lagneholm, chef för trafikförvaltningen och VD för AB SL och Waxholmsbolaget.

Fakta om Spårvägsmuseet

Spårvägsmuseet grundades redan år 1922 och museet har sedan dess legat på flera olika platser i Stockholm. Det var senast beläget på Södermalm, i ett bussgarage. Museet stängde i september 2017, eftersom garaget skulle rivas. Efter fem år öppnar nu Spårvägsmuseet åter i Norra Djurgårdsstaden.

År 2016 hade Spårvägsmuseet 120 000 besökare. Det är något färre besökare än Armémuseum (~ 125 000 besökare år 2016), och något fler besökare än Hallwylska museet (~ 110 000 besökare år 2016). 

Hitta till museet

Det går att ta sig till museet med både buss, tunnelbana och pendelbåt. Sök resa på SL:s webbplats via länken nedan. 

Här finns ett formulär, men det kräver att du accepterar inställnings-cookies
Tillbaka till nyhetslistan kollektivtrafik