Blippa betalkortet i SL-trafiken

Uppläsnings-funktionen kräver att du accepterar inställnings-cookies

Den 2 februari lanseras ett nytt sätt att betala resor i SL-trafiken. Genom att blippa betalkortet i spärren eller på bussen köper man en biljett som är giltig i 75 minuter.

Resenären väljer själv om hen vill blippa plastkortet eller sin digitala plånbok som Apple Pay, Samsung Pay eller Google Pay.

Trafikförvaltningen utvecklar ett nytt, modernt och användarvänligt biljettsystem som gör det enklare att resa i SL-trafiken. Den 2 februari blir det möjligt att blippa ett betalkort från Visa, Mastercard eller American Express mot en biljettläsare i SL-trafiken för att köpa en enkelbiljett till samma pris som i SL-appen, biljettautomaten eller vid betalning med reskassa laddad på ett SL Access-kort.

Vi är glada att äntligen lansera den här tjänsten, som gör det enklare för våra resenärer – samtidigt som vi förstår att det bara är de som måste resa med oss just nu som kan använda den till en början

Kostnaderna för alla resor under en dag bakas ihop och dras tidigast nästa dag. För att göra betalningarna säkrare används en teknik där det riktiga kortnumret byts ut mot ett slumpmässigt nummer (tokenisering). Bara bankerna kan få fram information om vem kortinnehavaren är eller se transaktioner.  

Först ut: biljetter till vuxenpris

Till en början kan man köpa enkelbiljetter till vuxenpris genom att blippa betalkortet. Även den som är berättigad att resa till rabatterat pris kan betala på det nya sättet men betalar då fullt pris för sin resa, 38 kronor. Trafikförvaltningen fortsätter utveckla tjänsten så att det ska gå att köpa biljett även till rabatterat pris (pensionär, student, ungdom) genom att blippa betalkortet.

Giltig biljett bara om det lyser grönt

Om det inte går att blippa betalkortet, som på en del bussar där det ännu inte finns skyddsglas uppsatt vid föraren, måste resenären välja ett annat sätt att köpa biljett på, som med SL-appen. Tjänsten är ett nytt komplement till SL:s befintliga biljett- och betalutbud. Det går fortfarande att köpa biljett på alla de sätt som finns sedan tidigare. 

David Lagneholm är förvaltningschef på trafikförvaltningen:

– Vi är glada att äntligen lansera den här tjänsten, som gör det enklare för våra resenärer – samtidigt som vi förstår att det bara är de som måste resa med oss just nu som kan använda den till en början. Många är redan vana vid att blippa betalkortet när de handlar, så detta är ett välkommet tillskott. Vi börjar med att lansera betalsättet för biljetter till vuxenpris men fortsätter utveckla systemet så att det även ska gå att köpa biljett till rabatterat pris med betalkortet. 

Att det nya nya betalsättet lanseras samtidigt som resor med kollektivtrafiken avråds är för att göra det enklare att köpa biljett för dem som trots allt måste resa just nu.

Tillbaka till nyhetslistan kollektivtrafik