Konstväxlingar i tunnelbanan

Lättläst Uppläsnings-funktionen kräver att du accepterar inställnings-cookies

Tillfällig konst där människor befinner sig

"Konstväxlingar" är utställningar i det offentliga rummet av nu levande konstnärer. Med upp till 13 utställningar årligen är Konstväxlingar ett komplement till den fasta konsten på stationerna. Satsningen möjliggör att samtidskonst med stor variation och i en mängd konstnärliga uttryck blir tillgängligt utanför de traditionella konstscenerna.

Konstväxlingar på Spårvägsmuseet

Både internationellt och lokalt baserade konstnärer ingår i det nya videokonstprogrammet som visas inom ramen för Konstväxlingar på Skanstulls tunnelbanestation. Varje film visas på skärmarna i biljetthallen under tre månader.

En nyhet för det kommande årsprogrammet är att filmerna även visas under begränsad tid på Spårvägsmuseet. 

Torsdag 5 oktober 2023 kl 18 presenterar kulturförvaltningen de fyra nya filmerna som kommer att visas på Skanstulls tunnelbanestation under ett år. Vid presentationen medverkar Ulrika Lublin, ansvarig projektledare för Konstväxlingar och konstnär Amin Zouiten som gjort den första filmen "Nadir". Moderator Alida Ivanov/ArtPlatform AB.

Världens längsta vernissage

7 oktober 2023 är dags för årets stora konsthändelse under mark med invigning av fem nya årslånga utställningar. Vi får träffa konstnärerna och åka med på en guidad visning i tunnelbanan.

  • 13.00-13.15 Start på Gärdets tunnelbanestation. Vi möts på plattformen. Giltig SL-biljett är allt du behöver. Kulturförvaltningens konstchef Elisabeth Wengström hälsar välkomna, kulturnämndens ordförande Erik Persson (S) inviger, och projektledare för Konstväxlingar Ulrika Lublin presenterar konstnärerna.

Guidad tur med konstguide Marie Andersson och samtal med konstnärerna på sina respektive tunnelbanestationer:

  • 13.15-13.25 Jeanette Hayes på Gärdet
  • 13.35-13.45 Marie-Louise Ekman och Max Olofsson på Zinkensdamm  
  • 13.50-14.00 Cia Kanthi på Mariatorget 
  • 14.05-14.15 Eric Magassa på Slussen
  • 14.30-14.40 Filippa Arrias på Fridhemsplan

Läs mer om Konstväxlingar på sju tunnelbanestationer

Läs mer om utställningarna och konstnärerna på de olika stationerna. Länkarna går till kulturförvaltningens webbplats och öppnar i nytt fönster.

Möt konstnärer i filmer på Play

Möt några av konstnärerna som berättar om sina gestaltningar på stationerna Gärdet, Zinkensdamm och Fridhemsplan i Play-kanalen för kultur.(öppnas i nytt fönster) 

Dator med konstfilmer i Play-kanal på skärmen.

Formuläret kräver att du accepterar inställnings-cookies

Hjälp oss att förbättra regionstockholm.se!

Hjälpte den här informationen dig?