Projektets tidslinje
Detta gör vi
Vi rustar upp och byter ut spåranläggningen på Röda och Gröna linjen på sträckan mellan Slussen och Gamla stan. Vi lägger även in växlar. I och med detta säkrar vi trafiken 15 år framåt i tiden.
Syfte
Upprustningen genomförs för att öka brons livslängd och för att minska behovet av framtida underhåll. Detta innebär i sin tur att vi minskar risken för störningar i tunnelbanan.
Vem påverkas och tidplan
Resenärerna påverkas då vi stänger av antingen Röda eller Gröna linjen. Tunnelbanetrafiken stängs av i olika omgångar under åren 2023 och 2024. Det kommer alltid gå att resa mellan Slussen och Gamla stan.
Nu är sommarens arbeten på Söderströmsbron klara
De planerade arbetena på Söderströmsbron är nu färdiga. Sommarens arbeten gick som planerat och tunnelbanetrafiken går som vanligt mellan Slussen och Gamla stan igen.
Nu går Gröna linjen på Söderströmsbron igen
Tågen på Gröna linjen går nu åter på Söderströmsbron efter en veckas avstängning. Nattarbeten på bron fortsätter påverka Gröna och Röda linjen.
Vad är det som händer på Söderströmsbron?
Den 11 - 17 juli är Gröna linjen avstängd mellan Slussen och T-Centralen. Halvvägs in i avstängningen är det tydligt varför, det saknas spår vid plattformarna i Gamla stan.
Upprustningen av Söderströmsbron
Som en central länk mellan tunnelbanesystemet norr och söder om Stockholm ligger Söderströmsbron. Bron består av 5 stycken stålbroar och Region Stockholm/SL har bytt ut de gamla stålbroarna mot nya broar i rostfritt stål. Med rostfritt stål minskar behovet av underhåll i framtiden. Även spåranläggningen byts ut. En stor del är redan utbytt och nu ska vi lägga in växelförbindelser mellan de fem tunnelbanespår som finns på bron.
Så här gick brobytet till
En bro i taget byttes ut för att det alltid skulle gå att resa med tunnelbanan över bron. Spåren revs och de 60 år gamla brobalkarna ersattes av nya brobalkar i rostfritt stål. Då det inte fanns plats för någon kran på land så skedde arbetet från pråmar på vattnet.
Arbeten på Söderströmsbron sommaren 2018. Foto: Gustav Kaiser, Region Stockholm/SL.