Östermalmstorg

Trafikförvaltningen byter tätskikt på Östermalmstorgs tunnelbanestation under 2022. Tätskiktet utgör taket till tunnelbanans biljetthall, som alltså ligger under själva Östermalmstorg. Efter det underhållsarbete som förvaltningen gör kommer Stockholms stad att fortsätta med planerad upprustning av torget.

Projektets tidslinje

Detta gör vi

På Östermalmstorgs tunnelbanestation genomför vi ett planerat underhållsarbete i form av byte av tätskiktet. Tätskiktet utgör taket till stationens biljetthall. Arbetet beräknas vara klart under hösten 2022.

Syfte

Syftet är en långvarigt hållbar tunnelbana - genom att underhålla och reparera Östermalmstorgs tunnelbanestation håller den i många år till, och för långt fler resenärer.

Vem påverkas och tidplan

Tunnelbanan går som vanligt och som resenär påverkas du inte direkt av arbetet. Själva torget kommer att vara instängslat under arbetets gång, men du kommer kunna gå in till butiker och portar via en gångbro vid torgets norrsida (vid Åhléns). Även södra delen av torget kan man passera.

I april inleds arbetet med att byta tätskiktet på Östermalmstorgs tunnelbanestation

11 april inleder vi arbetet med att byta tätskiktet som utgör taket till biljetthallen på Östermalmstorgs tunnelbanestation. Det är ett planerat underhållsarbete som ska ge stationen längre livstid. Arbetet, som sker i gatuplan, kommer främst att utföras under dagtid och större delen av torget kommer att grävas upp. Tätskiktsbytet beräknas vara klart under hösten.

Hur påverkas resenärer och flanörer?

Under arbetet kommer Östermalmstorg att vara instängslat med byggstängsel, och man kommer inte att kunna gå in på torget. Man kommer att kunna gå in till butiker och portar vid torgets norrsida (där Åhléns ligger) via en gångbro. Även torgets södra sida kommer man att kunna passera.

• Hissen ner till tunnelbanan kommer att vara tillgänglig under hela byggtiden.
  • Torghandeln kommer att fortsätta mot Nybrogatan.
  • Under byggtiden kommer antalet parkeringsplatser vid södra delen av torget vara begränsade.

Trädfällning

Ett antal avenbokar (Carpinus betulus) kommer att tas ner i samband med att arbetet startar. Träden har varierande ålder, men samtliga har bedömts vara i dåligt eller mindre bra skick. Träden har farit illa under åren, de står trångt, vissa har även fått påkörningsskador.

Under Stockholms stads kommande upprustning av Östermalmstorg avser man att ersätta träden med nya.

Vad händer sedan?

När trafikförvaltningens arbete är klart planerar Stockholms stad att rusta upp själva Östermalmstorg. Mer om det kan du läsa på Stockholms stads webb om Östermalmstorg

Där kan man exempelvis läsa att målsättningen är att Östermalmstorg ska vara "ett levande, tryggt och tillgängligt stadstorg där stockholmarna vill träffas och umgås. Gestaltningen grundar sig på platsanalyser och förutsättningar samt torgets historia. Östermalmstorg har varit ett utpräglat handelstorg och torghandeln kommer fortsatt att vara en betydande del av platsens karaktär."

Tillbaka till alla projekt

Hjälp oss att förbättra regionstockholm.se!

Hjälpte den här informationen dig?
Tillbaka till alla projekt

Hjälp oss att förbättra regionstockholm.se!

Hjälpte den här informationen dig?