Nu syns de nya tågen på Roslagsbanan

Efter över ett år av tester går nu de nya tågen på Roslagsbanan in i nästa fas och testas på banan mellan ordinarie avgångar. Senare i år välkomnar vi resenärer ombord på de nya tågen som tar Roslagsbanan in i framtiden.

De första tågen kom till Sverige i oktober 2020 och har nu testats i över ett års tid. Testerna har genomförts nattetid och då banan varit avstängd för vanlig trafik. Att testerna behöver utföras under så lång tid beror på att Roslagsbanan har ovanligt spåravstånd, så kallat smalspår, så alla prover behöver utföras på plats i Stockholm.

Nu går tågen in i nästa fas och närmar sig tidpunkten för när vi välkomnar passagerare ombord. Testerna som nu genomförs handlar om att genomföra provdrift för att få erfarenheter kring hur tågen fungerar i trafik för att kunna få bort eventuella ”barnsjukdomar”. Körningarna görs dagtid på hela Roslagsbanan. Våra nya tåg går nu mellan ordinarie avgångar och stannar vid stationerna utan att öppna dörrarna mot perrongen.

Senare under året kommer tågen börja gå i ordinarie trafik och fram till 2024 kommer nya tåg att levereras till Sverige från Schweiz där de tillverkas. Totalt har 22 tåg beställts.

Tillbaka till nyhetslistan roslagsbanan