Planering för tunnelbana till Älvsjö startar 2020

Uppläsnings-funktionen kräver att du accepterar inställnings-cookies

Arbetet med nästa steg i tunnelbaneutbyggnaden, linjen mellan Fridhemsplan och Älvsjö, börjar inom kort. Det har Stockholms stad och Region Stockholm kommit överens om.

– I början av nästa år kommer vi att organisera oss för att påbörja arbetet med vårt nya projekt, säger Stefan Persson, avdelningschef planering på Region Stockholms förvaltning för utbyggd tunnelbana.

Han blir ansvarig chef för utbyggnaden från Fridhemsplan till Älvsjö till en början. Och han vet vad han kan förvänta sig – Stefan Persson var en av de första som började jobba med nya tunnelbanan våren 2014.

48 500 nya bostäder

– Det är bra att vi kan dra nytta av allt vi har lärt oss under de här åren. Det ska bli roligt att börja om från början med utredningar och samråd, säger han.

Den nya linjen ska få sex stationer: Fridhemsplan, Liljeholmen, Årstaberg, Årstafältet, Östberga och Älvsjö. Både den exakta dragningen av linjen och stationsplaceringarna kan komma att ändras under utrednings- och samrådsperioden. Stockholms stad ska enligt avtalet bygga 48 500 nya bostäder i närheten av den nya linjen.

Optimala stationslägen

– Nu gäller det att vi hittar den bästa dragningen för linjen. Tillsammans med Stockholms stad ska vi även hitta de optimala stationslägena, så att tunnelbanan blir till så stor nytta som möjligt för de framtida resenärerna, säger Stefan Persson.

Här finns ett formulär, men det kräver att du accepterar inställnings-cookies
Tillbaka till nyhetslistan kollektivtrafik