Res digitalt med nya tunnelbanetåget

Uppläsnings-funktionen kräver att du accepterar inställnings-cookies

C30, som det nya tåget kallas, har under en längre tid testats i trafik utan resenärer. Nu är det dags att låta folk åka med. Det innebär att resenärer på Röda linjen ibland kommer få åka med ett C30.

SL vill fortsätta rekommendera att inte resa med oss, om du inte måste – men vill du ändå uppleva resan med nya C30 på Röda linjen kan du göra det genom att se videon här nedan.

Fram tills nu har uppmärksamma resenärer ibland kunnat se ett lite annorlunda tåg passera på spåren i tunnelbanan. Det är de nya tunnelbanevagnarna som har testats, hittills utan passagerare. Nu är det dags för nästa steg av testerna och det innebär att tågen ska köras med resenärer ombord.

Under den här testperioden kommer tågen inte ha några hålltider. Man kan alltså inte planera att åka med, utan då och då kommer det vara ett C30 som rullar in på stationen.

En digital premiärtur från Ropsten till Norsborg

SL vill fortsätta rekommendera att inte resa med oss, om du inte måste – men vill du ändå uppleva resan med nya C30 på Röda linjen kan du göra det digitalt här nedan. I filmen kan du titta runt i hela vagnen.

Testerna med passagerare ombord görs för att upptäcka eventuella avvikelser som inte går att simulera, men som kan uppstå när tågen börjar transportera resenärer. Resultatet av testerna används för att hitta eventuella korrigeringar av system och inställningar som behöver göras. Därefter är C30 färdigtestat och redo att fullt ut trafikera Röda linjen. Då kommer vagnarna ingå i den dagliga trafikplaneringen och successivt ersätta C20 och Cx på Röda linjen.

Nya tåg med mer plats för alla på Röda linjen

De nya tågen är utformade för att passa en växande storstadsregion. Den nya möbleringen i vagnarna är en blandning av längsgående sittning och sittplatser om fyra. Med fler hållstänger och mer yta för stående resenärer blir resan bekvämare för alla. En helt ny flexibel yta i vagnen gör också att det finns särskild plats för resenärer med till exempel barnvagn eller rullstol. De nya vagnarna kommer också med en rad andra tillgänglighetsförbättringar som blindskrift, tydligt markerade priosäten i gult tyg och tydligare signal vid dörrstängning. De totalt 96 vagnarna är också utrustade med AC.

Tillbaka till nyhetslistan nya tunnelbanetåg på röda linjen