Test för hiv och syfilis under Pride 2022

Uppläsnings-funktionen kräver att du accepterar inställnings-cookies

Under Stockholm Pride 2022 finns det möjlighet att enkelt och kostnadsfritt testa sig för hiv och syfilis i Pride Park. Utöver detta finns en rad mottagningar i Region Stockholm att vända sig till året om för test. Det bästa sättet att förebygga hiv, syfilis och andra könssjukdomar är att ha säkrare sex och testa sig.

Testning i Pride Park sker inom ramen för Preventhiv, ett samarbete mellan Region Stockholm och ett nätverk av aktörer inom hivprevention och -behandling – se faktarutan.

När och var i Pride Park?

Test för hiv och syfilis erbjuds i Preventhiv-nätverkets tält 3 augusti kl 16 – 21.30 samt 4 – 6 augusti kl. 14.30 – 21.30.

I tältet finns flera bås för testning som är inredda enligt vårdhygieniska riktlinjer. Testerna genomförs av sjukvårdspersonal från Region Stockholm.

Det finns också möjlighet att få information om hiv, syfilis och säkrare sex. Posithiva Gruppen, en organisation för personer som lever med hiv, finns på plats för samtal

Information om vad som övrigt händer under Stockholm Pride 1–7 augusti, festivalen, aktiviteter i Pride Park och föreläsningar i Pride House finns på stockholmpride.org

Varför testa sig?

Ha koll på din sexuella hälsa och slipp oro

Även om du inte har symtom kan du ha en könssjukdomar som kan överföras till dem du har sex med. Om du testar dig för hiv, syfilis och andra könssjukdomar kan du snabbt att få behandling vid behov. Hur ofta du bör testa dig beror på vilken sorts sex du har och med hur många, men det är bra att ha en rutin till, exempel var tredje månad, en gång i halvåret eller en gång om året.

Testning och behandling är gratis

Testning och eventuell behandling för de könssjukdomar som finns i smittskyddslagen är alltid gratis: hiv, syfilis, hepatit, gonorré och klamydia.

Könssjukdomar kan överföras på flera sätt

Kondom och vattenbaserat glidmedel ger bra skydd mot hiv och minskar risken för att andra könssjukdomar vid anal- och vaginalsex. Men könssjukdomar kan även överföras på andra sätt, till exempel vid oralsex eller vid delning av sexleksaker. Bakterier kan också föras över via kroppsvätskor från en slemhinna till en annan, till exempel med fingrarna.

Ju tidigare upptäckt desto lättare att bota

För de flesta könssjukdomar gäller att ju tidigare de upptäcks desto lättare är de att behandla och bota. Hiv är dock en livslång, kronisk infektion. Det går att behandla hiv med medicin som gör att det går att leva som vanligt, att inga följdsjukdomar utvecklas och att det inte finns risk för att sjukdomen överförs till någon annan. För alla könssjukdomar gäller att ju tidigare de upptäcks desto lättare är de att bota och behandla.

Att leva med hiv

Cirka 8000 personer lever med känd hivinfektion i Sverige idag och cirka 450 personer diagnosticeras årligen. Många berättar inte för någon att de lever med hiv. Det svåraste är ofta inte sjukdomen i sig utan andras okunskap, vilket gör att en riskerar att mötas av fördomar och särbehandling. Välbehandlad hiv, vilket över 95 procent av alla som lever med hiv har, överförs inte vid sexuella kontakter.

Möt några personer som lever med hiv på Posithiva Gruppens webbsida

Förebyggande medicin

PrEP är mediciner som kan förebygga och minska risken att få hiv, till exempel när kondom av någon anledning inte fungerar som skydd. PrEP rekommenderas framför allt till personer med ökad risk för hiv, till exempel män som har sex med män.
Läs mer på Sexperternas webbsida 

Här erbjuds test året om

Vid följande mottagningar går det att testa sig för hiv och andra könssjukdomar året om. Det går också att testa sig på en vårdcentral eller via en ungdomsmottagning för dem som är under 23 år.
Sök mottagning på 1177.se 

Endast hiv- och syfilistest

  • Noaks Ark Stockholm erbjuder rådgivning och hivtest med snabbsvar.
  • Testpoint erbjuder snabbtest för hiv och syfilis till män som har sex med män och till transpersoner
  • Läkare i Världen erbjuder snabbtest hiv för svenska medborgare, papperslösa, EU-migranter eller så kallad tredjelandsmedborgare från länder utanför EU. Drop-in torsdagar kl. 18-21, Hantverkargatan 2c, Stockholm

Guldstjärnor för bra bemötande

RFSL Stockholm och Sexperterna delar varje år ut guldstjärnor till testmottagningar i Stockholmsområdet som ger bra bemötande till bi- och gaykillar samt transpersoner.

Guldstjärnan & Guldstjärnan Trans 2021

Så går det till att testa sig

Mottagningen behöver veta vilket slags sex personen som testas har, för att veta vilka prover som ska tas och på vilket sätt.

  • Hiv och hepatit orsakas av virus och testas med blodprov.
  • Syfilis orsakas av en bakterie. Om det inte finns några symtom tas ett blodprov. Om det finns ett syfilissår tas prov därifrån med en bomullspinne.
  • Gonorré och klamydia orsakas av en bakterie. Prov tas från könet, analen och/eller halsen beroende på vilken sorts sex personen som testas har haft Till exempel visar enbart test från könet inte om gonorrén sitter i  halsen.

Att leva med hiv

I sin rapport Att leva med hiv i Sverige från 2015 konstaterar Folkhälsomyndigheten att endast en av fem vågar vara öppen med sin hivstatus. Idag är det svåraste för många som lever med hiv inte sjukdomen i sig, utan andras okunskap vilket riskerar att leda till att man möts av fördomar och särbehandling. Information som synliggör hiv och människor som lever med sjukdomen är viktigt för att minska rädslor, okunskap och fördomar.

Posithiva Gruppen är en patientorganisation för personer som lever med hiv. Läs om vad det innebär att leva med hiv idag och ta del av berättelser på Posithiva Gruppens webbsida

Fråga Sexperterna

Sexperterna drivs av RFSL Stockholm och är en webbsajt för bögar, bikillar och transpersoner som har sex med män. Här finns fakta och svar på frågor om sex, dejting, könssjukdomar, testning, med mera.

Sexperterna

Om olika könssjukdomar

Könssjukdomar, eller sexuellt överförbara infektioner som de också kallas, överförs via könsorgan, mun och ändtarm. Vissa sjukdomar såsom hiv, hepatit och syfilis kan även överföras via blod.

Information på 1177.se


 

Hjälp oss att förbättra regionstockholm.se!

Hjälpte den här informationen dig?