Nu kan fler bli fullvaccinerade snabbare

Uppläsnings-funktionen kräver att du accepterar inställnings-cookies

Med start idag torsdag 29 juli kommer fler att kunna boka sin andra dos vaccin snabbare. Minskningen av tiden mellan dos 1 och 2, där andra dosen kan erbjudas redan efter fyra veckor, införs gradvis och gäller Pfizer och Modernas vacciner.

Åtgärden innebär att fler personer får möjlighet att bli fullvaccinerade snabbare. Det är extra angeläget när smittspridningen nu domineras av deltavarianten som fortsätter att öka vecka för vecka i länet. Mot deltavarianten krävs två doser för att få ett riktigt bra skydd mot allvarlig sjukdom. Det är därför angeläget att vaccinleveranserna utnyttjas effektivt med hög takt i vaccinationsprogrammet för att vårdbehovet, med många allvarligt sjuka i covid-19, inte ska öka på nytt.

Invånaren behöver inte göra något för att få sitt erbjudande om dos 2 tidigare eller hålla ordning på dosintervallet. Den som bokat i appen Alltid öppet kommer att få sitt erbjudande om dos 2 när det är dags. Det viktigaste är: när du får ditt SMS om att det går att boka dos 2 – gå in och boka direkt.

- Vi har gott om vaccin men också ett nytt läge med deltavariantens spridning. Att ge fler möjligheter att få dos 2 tidigare ligger helt i linje med vårt mål: att använda tillgängligt vaccin på ett så effektivt och säkert sätt som möjligt vid varje tidpunkt.

- Nu tar vi detta steg, invånarnas motprestation blir att boka tid direkt när det erbjuds. Både dos 2 men även dos 1 för de som ännu inte inlett sin vaccination. Vaccinationen är öppen för alla över 18 år och det finns tider att boka nu, säger Magnus Thyberg.

Det är enkelt att boka sin tid i appen Alltid öppet, för den som har bokat där. För den som bokar på telefontjänsten, öppnar möjligheten att tidigarelägga sin andra dos i början av nästa vecka.

Tillbaka till nyhetslistan hälsa och vård