Undvik krock mellan vaccin mot covid-19 och andra vaccinationer

Uppläsnings-funktionen kräver att du accepterar inställnings-cookies

Vaccin mot fästingburen hjärnhinneinflammation (TBE) och covid-19 ska inte tas för nära varandra. Anledningen är att det är viktigt att kunna observera eventuella biverkningar och koppla dem till rätt vaccin, förklarar chefläkare Elda Sparrelid.

Fästingsäsongen är här. Det finns risk att bli smittad av TBE från april till oktober, även om de flesta blir smittade på sommaren.

Om du tänker vaccinera dig mot TBE är rådet att planera så att det finns ett visst tidsspann mellan de olika vaccinationerna. Vaccin mot TBE ges i flera doser för att ge ett fullgott skydd. Vacciner mot covid-19 ges i två doser.

– Tänk på att planera dina vaccinationer i tid så att de inte krockar med varandra. Du ska inte vaccinera dig mot TBE sju dagar innan och sju dagar efter att du vaccinerar dig mot covid-19, säger Elda Sparrelid, chefläkare Region Stockholm.

– Det är inte så att vaccinerna tar ut varandra eller att det är farligt. Men vaccinerna mot covid-19 är nya och det är viktigt att kunna observera eventuella biverkningar och dra slutsatser om vilket vaccin som kan ha orsakat dem, fortsätter Elda Sparrelid.

Tillbaka till nyhetslistan hälsa och vård