Fall av mässling i Stockholms län

Uppläsnings-funktionen kräver att du accepterar inställnings-cookies

I Stockholms län har några fall av mässling upptäckts de senaste veckorna. Sverige har ett gott skydd mot mässling i befolkningen, men det är viktigt att se över sitt vaccinationsskydd.

Tre fall av mässling har nyligen konstaterats i Stockholms län. Det finns en direkt eller indirekt koppling till utlandsresa för samtliga. Fallen har antingen varit ovaccinerade eller haft ett osäkert skydd mot mässling. Smittspårning pågår. Sjukvården kontaktar berörda.

Mässling ökar globalt, men i Sverige har befolkningen generellt ett gott skydd mot sjukdomen.

Vaccination mot mässling erbjuds på BVC till alla barn i Sverige vid 18 månaders ålder samt i årskurs 1-2. Om du ska resa till ett land där mässling är mer förekommande och har ett barn över 1 år som ännu inte hunnit få en dos mot mässling, kontakta din barnavårdscentral för mer information om möjlighet att tidigarelägga vaccinationen. Föräldrar till barn mellan 6 månaders ålder och 1 år rekommenderas att rådgöra med vaccinationsmottagning om mässlingsskydd inför resa.

Personer födda i Sverige mellan 1960 och 1980 rekommenderas att se över sitt skydd, läs mer på 1177. Personer födda efter 1980 som har vaccinerats enligt svenska barnvaccinationsprogrammet bör ha fått två doser vaccin och anses därmed ha ett fullgott skydd.

Här kan du läsa mer om mässling och vaccination:

Länk till 1177

Här finns ett formulär, men det kräver att du accepterar inställnings-cookies
Tillbaka till nyhetslistan hälsa och vård