Gravida får själva välja förlossningsklinik i appen Alltid öppet

Uppläsnings-funktionen kräver att du accepterar inställnings-cookies

Från och med den 1 december 2022 får gravida i Stockholms län själva göra sitt val av vilken förlossningsklinik de önskar föda på i appen Alltid öppet.

- Vi vill öka delaktigheten och självständigheten för den gravida kvinnan. Vi hoppas också att detta kommer att frigöra tid för barnmorskorna, säger Nicole Silverstolpe, förlossningssamordnare i Region Stockholm

Efter första besöket hos barnmorskan får den gravida ett SMS från Alltid öppet (gäller från 1 dec) med information om hur man väljer den förlossningsklinik som man önskar föda på. Fram till och med den 30 november gäller som tidigare, det vill säga att valet görs i vecka 25 tillsammans med barnmorskan.

I samband med besök i mödravården kommer information om förändringen att ges. Gravida som redan gjort ett val av önskad förlossningsklinik via sin barnmorska behöver inte göra ett nytt val. De ringer den förlossningsklinik de valt då förlossningen startar. 

Den gravida kvinnan behöver inte välja. Om hon inte aktivt väljer önskad förlossningsklinik kommer hon tilldelas en förlossningsklinik där det beräknas finnas plats då hon ska föda. Prioriteringsordningen av förlossningsklinikerna baseras på den gravidas folkbokföringsadress och överst ligger den förlossningsklinik som är närmast henne.

Sex – snart sju förlossningskliniker

I Region Stockholm finns det sex förlossningskliniker och den 1 april 2023 öppnar den sjunde kliniken på S:t Görans sjukhus. Gravida kvinnor som har beräknat födelsedatum 14 april 2023 och framåt kommer kunna välja S:t Görans förlossningsklinik som önskad klinik att föda på.

Förlossningskliniker i Region Stockholm:

  • BB Stockholm, Danderyds sjukhus
  • Danderyds sjukhus förlossningsklinik
  • Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge förlossningsklinik
  • Karolinska Universitetssjukhuset Solna förlossningsklinik
  • Södersjukhusets förlossningsklinik
  • Södertälje sjukhus förlossningsklinik

Mer information och instruktioner hittar du på 1177.se 

Här finns ett formulär, men det kräver att du accepterar inställnings-cookies
Tillbaka till nyhetslistan hälsa och vård