Kompetensstege för barnmorskor ska visa karriärvägar och ge förutsättningar för kompetensutveckling

Syftet med Region Stockholms kompetensstegar för barnmorskor och andra yrkesgrupper är att attrahera, inspirera och behålla medarbetare i den kliniska vården. Det sker genom att skapa tydliga karriärvägar och förutsättningar för kompetensutveckling inom det egna yrket. 

Kompetensutvecklingen utgår från verksamhetens och patienternas behov genom att integrera vårdutveckling och forskning i det kliniska arbetet. Alla medarbetare bidrar på olika sätt med att utveckla vården. Kompetensstegens högre nivåer ställer tydligare krav på att medarbetaren ska leda och utveckla vården, ofta inom ett specifikt område.

Med en kompetensstege blir det tydligt för medarbetaren vilka utvecklings- och karriärvägar det finns inom det egna yrket. Den som är ny i yrket kan se vilka färdigheter och erfarenheter som hen förväntas ha, för att kunna avancera i sin yrkesroll.

Nu får Region Stockholms barnmorskor en egen kompetensstege. Tidigare har kompetensstegen varit gemensam för specialistsjuksköterskor och barnmorskor. Kompetensstegen tas fram tillsammans med medarbetare från alla typer av barnmorskeverksamheter, från ungdomsmottagning till universitetssjukhusets specialistkliniker. Arbetet väntas vara klart efter sommaren och börja genomföras då.

Kompetensstegen för barnmorskor i klinisk vård blir regionens 17:e stege. Region Stockholms arbete med kompetensstegar är unikt i sin omfattning och har legat till grund för den nationella utvecklingen av karriärmodeller för medarbetare i kliniska verksamheter.

Fler nyheter