Nu börjar Region Stockholm ge tredje dosen

Uppläsnings-funktionen kräver att du accepterar inställnings-cookies

Idag har Folkhälsomyndigheten beslutat att rekommendera en tredje dos covid-vaccin till boende vid SÄBO, personer med hemtjänst och hemsjukvård samt de som är födda 1941 eller tidigare om det gått minst sex månader sedan de fått andra dosen vaccin.

Region Stockholm har fört en dialog med vårdgivare för att förbereda en tredje dos och startar med att be de vårdgivare som ansvarar för läkarinsatserna vid äldreboenden att vaccinera de boende samt att erbjuda eventuell personal som ännu inte är fullvaccinerade möjligheten att göra det.

– De som bor vid ett äldreboende är vår högst prioriterade grupp. Första vaccinationerna på SÄBO kommer att starta i början av nästa vecka. Det kommer även att finnas möjlighet för medarbetare vid SÄBO som ännu inte är fullvaccinerade att vaccineras samtidigt som de boende vaccineras, säger vaccinsamordnare Magnus Thyberg.

– På måndag öppnar bokningen till vaccinationsmottagningarna för de som är 80+. Det är viktigt att de som är 80+ lätt ska kunna boka sin vaccination för tredje dosen via Alltid Öppet appen eller via vår telefonbokning. Finns det någon som tidigare inte vaccinerat sig med båda doserna vaccin finns det givetvis möjlighet att boka sig för sin första eller andra dos. Den som önskar vaccinera sig på sin vårdcentral kan göra det ytterligare någon vecka senare, säger Magnus Thyberg.

Personer som är födda 1941 och tidigare kommer även att få ett brev hem inom ett par veckor med information om hur de ska boka sin vaccinationstid antingen via appen Alltid öppet eller via vår telefonbokning.

Brevet som de som är 80+ får hemskickat är skrivet på svenska och engelska men innehåller också kortare information på åtta andra språk – arabiska, persiska, somaliska, tigrinja, polska, ryska, finska och spanska – för att nå ut till alla invånare.

– Till skillnad från våren 2021 när de här grupperna erbjöds vaccin först finns det nu gott om vaccin och god kapacitet att vaccinera de här grupperna. Därför väntar vi oss att det ska kunna ske relativt fort för den som önskar få sin tredje dos, säger Magnus Thyberg.

Personer med hemtjänst och hemsjukvård kommer att vaccineras i samråd med vårdgivare som ansvarar för basal hemsjukvård och arbete pågår nu för att de ska erbjudas den tredje dosen så snart som möjligt.

Information om vaccinationer för dos 3

Boende på SÄBO vaccineras på plats i boendet av de vårdgivare som ansvarar för läkarorganisationen på respektive boende. Då erbjuds också medarbetare som ännu inte tagit båda sina doser vaccin att grundvaccineras med två doser.

Personer med hemtjänst kommer att erbjudas vaccination via sina vårdgivare. Vaccinationen sker antingen i hemmet eller vid deras husläkarmottagning.

Personer födda 1941 eller tidigare får boka tid för vaccination med start måndag den 4 oktober.

Tillbaka till nyhetslistan hälsa och vård