Region Stockholm öppnar fem nya vaccinationsmottagningar

Region Stockholm går nu vidare med vaccineringen i fas 2 och öppnar vaccinationsmottagningar på fem nya platser i länet. Avtal sluts också med nya vaccinatörer. Genom avtalen vässas vaccinationskapaciteten ytterligare samtidigt som tillgängligheten till vaccination ökar. De nya mottagningarna kompletterar vårdcentralerna, som fortsatt är navet i vaccineringen.

Vaccinationerna mot covid-19 i fas 2 fortsätter i hög takt och under veckan öppnade Region Stockholm vaccineringen även för gruppen som är född 1951 eller tidigare. För att ytterligare öka takten öppnar i nästa vecka fem nya vaccinationsmottagningar som ska drivas av olika vaccinatörer – Vaccindirekt, Doktor24, VKS Healthcare, Prosalus och Werlabs.

Mottagningarna kommer att finnas i Haninge, Johanneshov, Norrtälje, Kista och Odenplan och tiderna är tillgängliga via appen Alltid Öppet, där det behövs Bank-id eller Freja e-id plus för att boka tid. Det går också att kontakta vårdcentralen där man är listad för att boka tid för vaccination på plats hos dem. Mer information om vaccinationerna finns på 1177.se.

- Just nu har vi ganska god tillgång på vaccin och därför går vi nu vidare och öppnar de här fem nya mottagningarna som har en god spridning över hela länet, och som kan komplettera vårdcentralerna som är navet i den här vaccinationsfasen. Nästan 65 procent av alla som är 75 till och med 79 år är nu vaccinerade med sin första dos vaccin och förhoppningen är att under nästa vecka öka vaccinationstakten ytterligare, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm.

Samtidigt som de nya mottagningarna öppnar så fortsätter vaccinationsverksamheterna i Älvsjö, Täby, Solna och Stockholms innerstad som tidigare.

Tider att boka till mottagningarna i Johanneshov, Haninge, Kista och Norrtälje är tillgängliga redan nu. Tider till alla vaccinationsmottagningar uppdateras löpande i appen Alltid Öppet.

Information om vaccinationer i fas 2

  • Du som är född 1951 eller tidigare kan välja att boka tid på en vaccinationsmottagning som vaccinerar mot covid-19 på uppdrag av Region Stockholm, eller på vårdcentralen där du är listad. För att boka tid på vårdcentralen behöver du invänta ett brev med vaccinationserbjudande.
  • Boka tid för vaccination på vaccinationsmottagning med appen Alltid Öppet och Bank-id eller Freja e-id plus. Instruktioner för tidsbokning finns på 1177.se. Antalet tider uppdateras löpande i appen Alltid Öppet och kapaciteten är hög.
  • I många fall kontaktar vårdcentralerna sina listade patienter när det finns tider att erbjuda i målgrupperna.
  • Du som inte kan boka digitalt kan ringa din vårdcentral för att få hjälp med att boka en tid på din vårdcentral.
  • Det kommer inte att finnas drop-in mottagningar för vaccineringen, utan du måste följa instruktioner kring tidsbokningen.
  • Många kommer att vilja boka tid samtidigt. Om det är svårt komma fram till vårdcentralen eller att boka i appen, vänta någon timme innan du försöker igen.
  • Vaccinationen är kostnadsfri. Lämna inte ut ditt BankID eller ditt kontonummer om någon ber om det.
  • Aktuell information om vaccinationerna finns på 1177.se.

Tips inför vaccinationen

  • För att undvika trängsel – tänk på att helst komma ensam till vaccineringen och var gärna på plats ungefär fem eller tio minuter innan.
  • Om möjligt – ha gärna kortärmat. Då går vaccineringen snabbare.
Tillbaka till nyhetslistan hälsa och vård