Munskydd ett av flera sätt att minska smittspridning i kollektivtrafiken

Sedan den 7 januari rekommenderas alla som behöver åka kollektivt att bära munskydd under rusningstid och när det är trångt. – Det är ett av flera sätt att minska smittspridningen. Vi behöver bli fler som använder munskydd i rusningstid, säger Region Stockholms smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund.

[13:34] Ida Svensson

Precis som tidigare är uppmaningen att bara åka kollektivt om det är nödvändigt. För den som måste åka kollektivt är det viktigt att försöka hålla avstånd. Det gäller både ombord på fordonen och på plattformar och perronger.

– Fortfarande gäller också att alla som kan ska jobba hemma. Då blir det mer plats för de som faktiskt måste använda kollektivtrafiken, till exempel för att ta sig till jobbet, säger Maria Rotzén.

Efter julledigheterna har resandet ökat. Det är dock betydligt färre som reser kollektivt nu under pandemin än vad som är vanligt. Enligt SL:s statistik reste ungefär hälften så många med pendel och tunnelbana under vecka två 2021, jämfört med samma period förra året. Statistiken är baserad på antalet passager in genom spärrar.

Läs mer: Munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid från 7 januari

 

Tillbaka till nyhetslistan hälsa och vård