Första doserna av covid-19 vaccin kan komma i januari

Nu har Region Stockholm fått preliminära besked om att cirka 113 000 doser av vaccin mot covid-19 kommer i januari. De som har allra störst risk att bli svårt sjuka och personer i deras närhet kommer erbjudas vaccin först.

Texten är uppdaterad 11 december

- Vi ser fram emot att kunna ge mer exakta besked till var och en av våra invånare om hur just de kan få vaccin men än så länge måste vi invänta både leveransbesked och det internationella godkännandet av vaccinen. Det är tålamodsprövande men vi måste arbeta systematiskt så att det blir både effektivt och smittsäkert, säger Magnus Thyberg, ansvarig för arbetet med vaccinsamordningen i Region Stockholm.

Än så länge finns inget godkänt vaccin mot covid-19 i Sverige. Det går inte att boka tid för vaccin mot covid-19 och vem som får vaccin först kommer styras av de nationella prioriteringarna. Det kommer också vara gratis för alla så det kommer inte gå att betala för vaccin eller för att få en tid för vaccinering. 

Preliminära besked om de första doserna i januari

Enligt preliminära besked kommer Region Stockholm få 113 100 doser av vaccin mot covid-19 i januari. Eftersom vaccinen ska ges i två doser är bedömningen att hälften av doserna ska användas först medan andra hälften sparas för att samma personer ska kunna få sin andra dos av vaccin efter två till tre veckor. Det betyder i så fall att cirka 56 000 personer kan vaccineras med de första doserna

- Så länge vi inte är helt säkra på när vaccinerna kommer kan vi inte göra av med allt vaccin och sedan hamna i ett läge där det går för lång tid mellan de två doserna. Men alla bedömningar är preliminära, allt beror på hur det går med leveranserna, säger Magnus Thyberg.

I februari finns det preliminära uppgifter om att Region Stockholm får ännu mer vaccin, kanske över 560 000 doser. Då fortsätter vaccinationen enligt prioriteringsordningen.

Centralt planerad tilldelning

Det kommer göras en centralt planerad tilldelning av vaccin till de vårdgivare som ska hjälpa till och dessa får då i uppgift att erbjuda vaccin till vissa grupper utifrån prioriteringsordningen.  De olika sorterna vaccin har också olika krav på förvaring som till exempel kylförvaring, frys och specialfrys som klarar minus 70 grader. Region Stockholm anpassar nu sin logistikkedja som används för andra läkemedel och vaccin så att den passar för de nya vaccinens förutsättningar.

Prioritering

Folkhälsomyndigheten rekommenderar i vilken ordning vaccinet ska erbjudas och prioriteringarna kan komma att preciseras ytterligare. När det finns ett godkänt vaccin kommer det finnas information på 1177.se om vem som erbjuds vaccin och hur de ska få det.

I ett första steg är det tänkt att vaccinet ska erbjudas till personer som bor på särskilda boenden för äldre eller som har hemtjänst, i huvudsak personer som är 70 år och äldre. Personal som möter särskilt sårbara personer inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård samt övrig omsorg. Vuxna som bor tillsammans med någon som har hemtjänst ingår också.

I nästa steg är det meningen att övrig personal i hälso- och sjukvård och omsorg erbjudas vaccin samt personer i riskgrupp, där personer 70 år eller äldre ingår. Därefter ska övriga över 18 år som inte tillhör riskgrupper erbjudas vaccin. Dessa två senare steg väntas genomföras under våren och sommaren.

 

Det här gäller just nu

  • Idag finns inget godkänt vaccin mot covid-19 i Sverige.
  • Vem som erbjuds vaccin först styrs av nationella prioriteringar. Det går inte att boka tid för vaccinering nu.
  • På 1177.se kommer det finnas information om vem som erbjuds vaccin först och hur just de personerna ska få tillgång till det.
  • Vaccinet kommer vara gratis. Det går inte att betala för vaccinet eller för att få en tid för vaccinering.
  • Många insatser kommer göras för att nå fram till de som är prioriterade så att de lätt ska kunna få reda på när det finns vaccin till dem.
  • Svenska myndigheter kommer ta fram mer information om de olika vaccinen mot covid-19 när de blivit godkända. 

Folkhälsomyndighetens mål med vaccineringen

Att förhindra svår sjukdom och minska allmän smittspridning. De med störst behov prioriteras först.

Läs mer här

8 december: Fler detaljer klara om vaccin mot covid-19

27 november: Så förbereder Region Stockholm vaccinering för covid-19

9 december: Pressträff om vårdläget och arbetet med att erbjuda vaccin mot covid-19

Tillbaka till nyhetslistan hälsa och vård