23 december: Dagsläge covid-19

Uppläsnings-funktionen kräver att du accepterar inställnings-cookies

Idag publiceras en kortare dagslägesrapport. Region Stockholms längre lägesrapport om covid-19 kommer på tisdagar och fredagar.

Region Stockholm kompletterar de ordinarie lägesrapporterna med denna dagslägesrapport på måndagar, onsdagar och torsdagar. Det förekommer en viss eftersläpning i registreringen av antalet avlidna. I statistiken fördelas antalet avlidna per dygn i efterhand.

Det totala antalet patienter med covid-19 varierar något över veckan men sedan slutet av november ser vi att det varierar runt 800 patienter. Det motsvarar nästan den totala kapaciteten vid Karolinska Universitetssjukhuset i både Solna och Huddinge.

- Det är fortsatt mycket besvärligt läge vid akutsjukhusen och alldeles för många patienter med covid-19 behöver sjukhusvård över julhelgen istället för att vara med sina nära och kära. Det innebär att allt för många av vårdens medarbetare också får tillbringa julen på sjukhusen. För den som tagit del av patienters och medarbetares berättelser om hur obarmhärtig den här sjukdomen är så tror jag att det är ett lätt val att fira en annorlunda jul i år och fira den med enbart de som ingår i det egna hushållet. Den som behöver vård under helgerna ska söka vård som vanligt och inte vänta tills helgerna är över. Kontakta 1177 som vanligt så får du råd för hur du ska söka vård för dina symtom, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

Patienter ska komma som vanligt till alla bokade tider i sjukvården. De som berörs av eventuella förändringar kontaktas personligen. De patienter som är i behov av sjukvård ska söka vård som vanligt.

Dagsläget 23 december

Antal konstaterade fall av covid-19 sedan pandemins början: 110 476
Antal patienter som avlidit med covid-19 sedan pandemins början: 3114

Nu vårdas

  • 83 patienter med covid-19 i intensivvård
  • 686 patienter med covid-19 vid geriatrik och akutsjukhus

Totalt antal patienter med covid-19 i behov av sjukhusvård: 769 patienter

Uppgifterna i denna dagslägesrapport är preliminära och kan komma att efterjusteras. Därför kan inte alltid dagslägessiffrorna adderas upp till, och jämföras med resultaten i våra ordinarie lägesrapporter på tisdagar och fredagar.

Tillbaka till nyhetslistan hälsa och vård