Vaccin mot säsongsinfluensa - slut hos vissa men doser finns hos andra vaccinatörer

Efterfrågan på vaccin mot säsongsinfluensa har varit stor och omkring 340 000 doser av säsongsinfluensa-vaccin har gått ut till vaccinatörer sedan starten i november. Hos vissa vaccinatörer har vaccinet tagit slut men det finns vaccin kvar hos många andra vaccinatörer.

- Vaccinationsviljan har varit mycket stor så vissa vaccinatörer har slut på sitt vaccin men det finns många andra som har vaccin kvar. Det kan vara besvärligt för den som inte hunnit vaccinera sig att ta sig till en annan vaccinatör som har vaccin men jag rekommenderar ändå att man gör det. Det är mycket viktigt att skydda sig om man tillhör en riskgrupp, säger Magnus Thyberg, avdelningschef vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Riskgrupper är prioriterade för att få vaccin mot säsongsinfluensa och har förtur till vaccinet. Vaccinet är också kostnadsfritt för dem. I januari beställdes en större volym av säsongsinfluensavaccin än förra året, i april gjorde också en extrabeställning. Trots detta är det nu vissa vaccinatörer som har slut på doser, det är även slut på centrallagret i väntan på en ny leverans om en till två veckor.

Den som tillhör en riskgrupp och vill vaccinera sig kan gå in 1177.se och hitta en lista på alla vaccinatörer i regionen. Rådet är att kontakta vaccinatören och om de har vaccin kvar ska man boka en tid där.

 

Tillbaka till nyhetslistan hälsa och vård