Paus för möjlighet att beställa hemtest i fyra dagar

Uppläsnings-funktionen kräver att du accepterar inställnings-cookies

Just nu går det inte att beställa hemtest för pågående covid-19 infektion. Antalet personer som beställt hemtest har ökat så kraftigt att det bildats en kö som nu behöver betas av. Beställningen av hemtest beräknas öppna på torsdag igen.

Pausen gäller hemtester för personer som själva beställer sina tester via 1177.se. Provtagningen i vården av patienter och boende på SÄBO påverkas inte. Provtagning av medarbetare i vård och omsorg påverkas inte heller.

- Jag vet att Karolinska Universitetslaboratoriet arbetar mycket intensivt med att öka kapaciteten. Mitt viktiga råd är att stanna hemma om du har symtom även om du just nu inte kan provta dig. När möjligheten öppnar igen är det viktigt att bara beställa prov om du har symtom eller uppmanas till provtagning av vården, säger Elda Sparrelid, chefläkare för Region Stockholm.

Karolinska Universitetslaboratoriet som ansvarar för samordningen av testningen betar nu av den kö på cirka 16 000 prover som uppstått och vidtar samtidigt åtgärder för att snabbt stärka kapaciteten så att de ska kunna hantera större volymer när möjligheten till hemtestning öppnar igen.

- Det är viktigt att testningen utökas så fort det bara går. Testning är en viktig del av vår strategi och vi behöver följa smittutvecklingen för att se vilken effekt våra nya rekommendationer får. Vi behöver också kunna smittspåra med full kraft, säger Maria Rotzén Östlund, tf smittskyddsläkare för Region Stockholm.

Detta gäller – gör så här:

 • Stanna hemma om du har symtom även om det dröjer att få tid för hemtest. Då riskerar du inte att smitta andra.
 • När testmöjligheten öppnar igen: Beställ bara prov om du har symtom eller uppmanas av vården.
 • Vårdcentralen tar endast prover i samband med vård och behandling.
 • Kontakta 1177 om du behöver vård och ring 112 om du blir allvarligt sjuk
   

Fakta om beställning av tester

 • Hemtestning beställd via 1177 är pausad söndag till och med onsdag
 • Provtagning av patienter i vården påverkas ej
 • Provtagning av boende i SÄBO påverkas ej
 • Provtagning av vård och omsorgspersonal påverkas ej
 • Hemtestning via drive-in-enheter påverkas ej. Men det kan uppstå brist på tider.
   

 

Tillbaka till nyhetslistan hälsa och vård