Frakturer, stukningar och krosskador vanliga vid halkolyckor

Uppläsnings-funktionen kräver att du accepterar inställnings-cookies

Kyla och snabba omslag i vädret betyder att många stockholmare halkar och slår sig. En av tre skadade har skador på under- eller överarmar. En av fem har krosskador av olika slag.

När halkan slår till en vinterdag i Region Stockholm brukar omkring 200 personer komma till vården med olika skador till följd av att de halkat på snö och is. Det är klart fler än en dag med mildare väder. Fler kvinnor än män och fler äldre än unga kommer till vården till följd av halkolyckor. Under perioden januari till och med mars 2018 var fördelningen 59 procent kvinnor och 41 män.

Ring 1177 för råd

- Det behöver inte betyda att fler kvinnor halkar, utan kan bero på andra faktorer, bland annat en ökad förekomst av benskörhet hos kvinnor.

- Skadar man sig är det viktigt att komma rätt i vården. Börja med att ringa 1177 som ger råd om var den bästa och närmaste vården för skadan finns, säger Patrik Söderberg, chefläkare vid Region Stockholm.

Närakuterna har röntgen

Det finns ännu inte statistik för halkan under 2019. Men mönstret brukar se ganska lika ut år för år. Var tredje person som kom in till vården under januari till mars förra året hade skadat under- eller överarmen på olika vis. Skador på fot och fotled är också vanliga liksom krosskador på knä, armbågar och höfter samt hjärnskakningar.

- När det gäller skador på armar och ben kan det ibland behövas röntgen. I dag behöver patienten inte ta sig till ett akutsjukhus för att få ben och armar röntgade. Det finns röntgen vid länets nio närakuter som oftast är närmare och kan ge snabbare vård, säger Patrik Söderberg, chefläkare vid Region Stockholm.

- En handledsfraktur exempelvis kräver gips i cirka fyra veckor och sedan regelbunden träning under lång tid för att få upp handens funktion. I allmänhet tar det flera månader innan handleden känns normal igen. Så det lönar sig att ta det lugnt och hålla fokus på underlaget istället för på mobilen, säger Patrik Söderberg.

Så undviker du att halka och slå dig:

  • Använd broddar
  • Ta det lugnt – spring inte till bussen
  • Ha mobilen i fickan och ögonen på vägen
  • Se upp för isfläckar
  • Gå som en pingvin – ta korta steg, sätt ned hela fötterna och behåll tyngdpunkten rakt ned
  • Undvik att gå ut i tofflorna för att hämta tidningen

Fem vanligaste halkskadorna

1. Fraktur på underarm
2. Skador på skuldra och överarm
3. Fraktur och stukning på fotled
4. Fraktur på överarm
5. Hjärnskakning

(Listan är baserad på statistik över halkskador jan-mars 2018)

Tillbaka till nyhetslistan hälsa och vård