Viktigast att hjälpa små barn och äldre i värmen

Sommaren är rekordtidig i år med temperaturer över 25 grader redan i maj. De allra flesta klarar värmen med ett råd. Drick mycket, dock ej alkohol.

- De flesta vuxna kan lugnt njuta av värmen. Men man bör ändå tänka på att få i sig mer vätska än annars, säger Elda Sparrelid, chefläkare vid Stockholms läns landsting.

Den som är ung och frisk blir naturligt törstig och dricker då vatten och återställer därmed vätskebalansen. Personer med vissa sjukdomar, äldre och mycket små barn har sämre förmåga att reglera kroppsvärmen.
Redan efter fyllda 50 år minskar förmågan att känna törst. Det innebär att man bör dricka även om man egentligen inte är törstig, annars riskerar kroppen att bli uttorkad.

Yrsel och huvudvärk tecken på uttorkning

Muntorrhet, trötthet, huvudvärk, yrsel och minskade urinmängder är några tecken på uttorkning. Ljusgul urin är normal. Ju mörkare färgen på urinen är, desto större är risken för uttorkning.

- Solens strålar är uppskattade av oss nordbor. Men man bör undvika att vara ute i solen alltför länge när den skiner som starkast timmarna före och efter lunch. Solskydd och skyddande tunna kläder är bra för alla, men kanske främst för barn och gamla, säger Elda Sparrelid.

Riktigt små barn behöver hjälp att dricka

Små barn, som mår bra i övrigt, reglerar kroppens vätskebehov med hjälp av törsten. Ofta kan barn förstå och säga att de är törstiga från tre till fyra års ålder. När de inte själva förstår och kan berätta behöver de hjälp att se till att de får i sig vätska. Riktigt små eller sjuka barn kan inte alltid känna törst eller släcka törsten på egen hand, och behöver därför hjälp med att dricka. Tecken på att barnet får i sig för lite vätska är bland annat att barnet kissar mindre, är slött och blir torr på läpparna och i munnen.

Den som är osäker eller behöver andra råd i värmen kan alltid kontakta 1177 Vårdguiden på telefon eller internet, www.1177.se

 

 

Tillbaka till nyhetslistan hälsa och vård