Tillsammans mer kommuner och andra aktörer planerar Region Stockholm för framtidens infrastruktur och samhällsutveckling som sträcker sig bortom kommungränserna.
Vad är fysisk regionplanering?
Fysisk (rumslig) regionplanering handlar bland annat om frågor som rör infrastruktur, klimat och bostadsförsörjning, till exempel om var nya vägar ska ligga, hur kollektivtrafiken ska utvcklas för att vara mer tillgänglig och var nya bostäder kan byggas. Syftet är att regionplanen ska underlätta både för kommunernas planering och för den egna planeringen i Region Stockholm, men är inte bindande.
Stockholm har lång erfarenhet av regionplanering och den första regionplanen för Stockholms län publicerades redan 1958.
Fokus för den fysiska planeringen
Sex fokusområden pekas ut i den nuvarande regionala utvcklingsplanen för Stockholmsregionen (RUFS 2050):
Stadsutveckling i de bästa kollektivtrafiklägena
Sammanlänkade regionala stadskärnor
Resurseffektiva transporter för människor och gods
Sammanhängande grönstruktur och robust vattenmiljö
Starka kopplingar mellan stad och land
Tillgängliga ytor och miljöer för företagande och innovation
En väl fungerande bostadsmarknad är viktig för att säkerställa en god livsmiljö för alla invånare och för att främja tillväxten och attraktionskraften. Bostadsförsörjningen är en av Stockholmsregionens största utmaningar.
Naturen är en viktig del av Stockholmsregionens attraktionskraft. Begreppet grön- och blåstruktur används i den regionala utvecklingsplaneringen för att beskriva en sammanhängande väv av grönska, mark och vatten.
Stockholms län är Sveriges tredje största landsbygdslän. Det ska vara möjligt att leva, bo och försörja sig i alla delar av Stockholmsregionen - det är en viktig del av attraktionskraften.
Vad har Arlanda-Märsta, Barkarby-Jakobsberg, Kista-Sollentuna-Häggvik, Täby centrum-Arninge, Kungens kurva-Skärholmen, Flemingsberg, Haninge centrum och Södertälje gemensamt? De är alla så kallade regionala stadskärnor och del i en satsning för att öka konkurrens- och attraktionskraften i hela Stockholmsregionen.
ÖMS 2050 skapar samsyn för en samordnad planering i östra Mellansverige (ÖMS), där de storregionala utgångspunkterna för de regionala utvecklingsprocesserna och annan rumslig planering är desamma för alla län i östra Mellansverige.