Länsmuseet – ett digitalt museum för Stockholms län

Uppläsnings-funktionen kräver att du accepterar inställnings-cookies

Stockholms läns museum är ett digitalt museum för länets kulturarv och konst. Här kan du upptäcka platser, konst och ta del av berättelser. Du kan också delta i digitala stadsvandringar och utställningar. Eller varför inte ladda upp en egen bild som blir en del av vår gemensamma historia i framtiden?

Följ länsmuseets i sociala medier där vi berättar om länets historia och samtid och gärna skapar dialog. 

Upptäck länet 

Överallt i länet finns spår av människor som har format dagens landskap och samhälle. På länsmuseets webbplats finns information och guider till mängder av besöksmål. För att hitta specifika besöksmål eller offentlig konst i länet, kan du gå till länsmuseets startsida/Upptäck länet. Klicka på ”Besöksmål” för att se besöksmålskartan eller upptäck vad som finns i din kommun under rubriken ”Besöksmål kommunvis”.

Upptäck länet | Stockholms läns museum (stockholmslansmuseum.se)

Besöksmål | Stockholms läns museum (stockholmslansmuseum.se)

Du kan också låta mobilen guida dig till spännande platser i hela länet. Med hjälp av länsmuseets appar ”Upptäck konsten” och ”Upptäck historien” kan du antingen botanisera hemifrån eller ta med dig guiderna på utflykter till flera platser. Museets appar är gratis och kan laddas ner via Appstore eller Googleplay.

Upptäck och besök länet med hjälp av våra appar

Byggwebben - för dig som är intresserad av byggnader och byggnadsvård

Byggwebben vänder sig till alla som är intresserade av byggnader och byggnadsvård.

Till byggwebben

Tyngdpunkten ligger på länets äldre träbebyggelse, men även andra byggnadstyper och material beskrivs. Här finns tips och råd hur man tar hand om ett hus enligt tillförlitliga tekniker. Du kan även få kunskap om länets bebyggelsehistoria, information om lagar och bidrag eller hitta en ordlista med byggnadsvårdstermer, litteraturtips, färgrecept och länktips.

Arbete med kulturmiljövård

Stockholms läns museum har en samverkande funktion för arbetet med kulturmiljö inom länet och fungerar som ett stöd till kommunerna. Länsmuseet svarar också på frågor om arkeologi och byggnadsvård.

Kulturmiljö | Stockholms läns museum (stockholmslansmuseum.se)

Ta del av samling av foto och arkivhandlingar

Samlingarna på Stockholms läns museum består av fotografier och arkivhandlingar.

Samlingar | Stockholms läns museum (stockholmslansmuseum.se)

Fotografierna spänner från 1800-talets slut fram till idag och visar kulturmiljöer och kulturhistoria i länet. Drygt 40 000 fotografier är digitala och går att söka i museets digitala samlingar. Du kan också själv bidra genom att ladda upp bilder i vår app Samtidsbild.

Formuläret kräver att du accepterar inställnings-cookies

Hjälp oss att förbättra regionstockholm.se!

Hjälpte den här informationen dig?