Nyheter

  • ”Drakar" spetsade nya besökserbjudanden i Gustavsbergs hamn

    Region Stockholm jobbar aktivt med att stärka attraktionskraften för besöksnäringen i länet. Inom projektet Besökskraft Stockholmsregionen har regionen i samverkan med Värmdö kommun sammanfört besöksnäringsaktörer som vill utveckla sina erbjudanden och stärka kulturmiljön kring Gustavsbergs hamn i Värmdö kommun. På måndagen, 18 september, fick aktörerna, i stil med TV-programmet Draknästet, chansen att presentera sina affärsidéer för en rutinerad jury.

    Regional utveckling
  • Romska berättelser – ny guide i appen Upptäck historien

    Stockholms läns museum lanserar nytt innehåll i appen Upptäck historien med guiden Romska berättelser. I guiden besöks olika platser runt om i Stockholms län som berättar om romskt kulturarv kopplade till personliga berättelser och minnen.

    Kultur
  • Ny strategi för effektivare hantering av berg- och jordmassor

    Det behövs stora mängder berg- och jordmassor för att bygga nya bostäder och ny infrastruktur i Stockholms län. I dag återvinns massorna i alltför låg utsträckning och körs i stället långt bort och läggs på hög. Nu har Region Stockholm tillsammans med flera andra aktörer tagit fram en ny strategi för en mer klimatsmart hantering av massorna.

    Regional utvecklingHållbarhet
  • Ny undersökning kartlägger smärta hos stockholmarna

    Under hösten kartlägger Region Stockholm förekomsten av smärta bland invånarna i Stockholms län och hur vardagslivet påverkas av att ha ont. Syftet är att öka kunskapen om smärta, som är ett av våra största folkhälsoproblem.

    Hälso- och sjukvård
  • Budget 2024: Tuffa förutsättningar i ett allvarligt ekonomiskt läge

    Det krävs tydliga ekonomiska ramar, vissa besparingar och åtgärder som ökar intäkterna för att Region Stockholm fortsatt ska kunna hantera den allvarliga ekonomiska situationen. Det framgår av budget för 2024 som debatteras och beslutas den 7–8 november.

    Ekonomi och budgetOrganisation och styrning
  • Nystart för arbetet om gång- och cykelbron mellan Slussen och Gamla stan

    Stockholms stad och Region Stockholm har idag fattat beslut om att tillsätta en gemensam arbetsgrupp för att skapa förutsättningar för att gång- och cykelbron vid Slussen ska kunna byggas utan risk för tunnelbanans trafiksäkerhet. Samtidigt avbryter staden den planerade provpålningen och den juridiska processen avslutas. Det innebär att stoppet i tunnelbanetrafiken under kommande helg uteblir.

    Kollektivtrafik
  • Högt betyg för specialistsjukvården

    Specialistsjukvården i Region Stockholm får högt betyg i 2023 års nationella patientenkät. Ungefär 90 procent av de tillfrågade har haft en bra helhetsupplevelse i vården.

    Hälso- och sjukvård
  • Budget 2024: Mer forskning nära primärvården

    Allt fler patienter får sin vård inom primärvården, till exempel på en vårdcentral. Då måste även forskningen följa med ut från sjukhusen. Det framgår av budget 2024 som debatteras och beslutas den 7–8 november.

    Ekonomi och budgetForskning och innovationHälso- och sjukvård
  • Regionfullmäktige beslutar om budget 2024 den 7–8 november

    Den 7–8 november debatteras och beslutas budget 2024 för Region Stockholm i fullmäktige. Du kan följa debatten live via länk till webb-TV. Men också läsa aktuella sammanträdeshandlingar samt nyheter om de beslut som tas.

    Organisation och styrning
  • Forskning med bananflugor ger ny kunskap om blodcancer

    I ett forskningsprojekt, som delvis har finansierats med Region Stockholms projektmedel, studerar professor Mattias Mannervik bananflugor för att förstå hur gener kontrolleras. Forskningen har gett kunskap som kan bidra till behandling av blodcancer.

    Forskning och innovation
  • Klart med tidtabellsförändringarna för 2023

    Den 20 oktober informerades Trafiknämnden om de förändringar som sker när SL-trafiken börjar gå enligt 2023 års tidtabeller den 11 december.

    Hälso- och sjukvård
  • Budget 2023: Tuffa ekonomiska förutsättningar i en orolig tid

    Region Stockholm går in i 2023 med ett utmanande ekonomiskt läge. Hälso- och sjukvården och kollektivtrafiken ska utformas utifrån invånarnas behov och resurserna ska användas där de gör mest nytta. Det framgår av budget 2023 som debatteras och beslutas 6–7 december.

    Ekonomi och budgetOrganisation och styrning
  • Årets Tillsammanspris – patienter och vård i samverkan, gick till Ambulanssjukvården i Storstockholm AB – Enheten för omhändertagande och transport av avlidna

    I fredags den 16 september, i anslutning till WHO:s internationella patientsäkerhetsdag, uppmärksammade patientnämnden i Region Stockholm den Nationella patientdagen – patienter och vård i samverkat med ett livestreamat program på tema ”Etik och bemötande i vårdens vardag”. Under dagen utsågs också årets vinnare av Tillsammanspriset – patienter och vård i samverkan. Priset har delats ut två gånger tidigare.

    Hälso- och sjukvårdOrganisation och styrning
  • Nytt avtal för patientsäker uppföljning av läkemedelsförskrivning

    Den 1 januari 2023 kommer ett nytt avtal om arbetsplatskod för privata vårdgivare utan vårdavtal med Region Stockholm att börja gälla. Det nya avtalet ger regionen bättre förutsättningar att vidta åtgärder när förskrivning av läkemedel misstänks brista i patientsäkerhet eller vara olaglig.

    Hälso- och sjukvård
  • Samverkan för ökad lokal livsmedelsproduktion i Stockholms län

    Livsmedelsförsörjningen står inför stora utmaningar både lokalt och globalt. Lokalt producerad mat blir allt viktigare för att bygga robusta och klimattåliga samhällen. För att klara av olika utmaningar krävs samverkan och därför bjuder Region Stockholm och Länsstyrelsen Stockholm idag in till en regional hållbarhetskonferens i Norrtälje.

    HållbarhetRegional utveckling
  • Saltsjöbanan ersätts med bussar 2023-2024

    Den 1 januari stängs Saltsjöbanan av ända fram till början av 2024. Bland annat ska SL bygga dubbelspår i Tattby och Fisksätra för att tågen ska kunna gå i tätare trafik. Under avstängningen kan du som resenär välja mellan fyra busslinjer.

    Kollektivtrafik
  • Budget 2023: Arbetsmiljösatsningen inom förlossningsvården fortsätter 2023

    Under nästa år kommer förlossningssatsningen kring medarbetarnas arbetsmiljö att fortsätta och fördjupas. Medarbetarnas idéer och förslag är fortsatt viktiga inslag i utvecklingsarbetet framåt. Det framgår av budget 2023 som debatteras och beslutas 6-7 december. 

    Hälso- och sjukvårdOrganisation och styrningEkonomi och budget
  • Region Stockholm samlar Fordonsdalens högnivågrupp om framtidens fordonsindustri

    Idag samlar Gustav Hemming, tillväxt-, samhällsplanerings- och skärgårdsregionråd, Fordonsdalens högnivågrupp till ett första möte. På agendan står utmaningar och möjligheter för regionens fordonsindustri, och hur ett starkare globalt kluster där industrin möter IT- och telekomföretagen kan skapas.

    Regional utveckling
  • Sara Lindholm Larsson samordnar förändringsarbete kring covid

    Världen och Sverige är fortfarande mitt uppe i coronapandemin. Samtidigt pågår inom Region Stockholm en utvärdering av hur pandemin hittills har hanterats. Syftet är att stärka regionen inför framtida kriser. 

    Hälso- och sjukvård