Sommarens Konstväxling på Odenplan

Uppläsnings-funktionen kräver att du accepterar inställnings-cookies

På Odenplans tunnelbanestation presenterar Region Stockholm utställningar med konstnärer som nyligen utexaminerats från någon av konsthögskolorna i Norden. Resenärer får var tredje månad möta verk av en ny konstnär, konsthantverkare eller formgivare.  Fram till 30 september 2022 visas Laura Königs utställning "Fyra nyanser av väntan".

Fotograf Hans Ekestang

En rörlig installation som skildrar resenärernas väntan 

Konstnären Laura König har skapat små skulpturer av händer och fötter i porslin som sakta snurrar i cirklar, för att spegla de förbipasserandes resa och tillfälliga väntan. Den snurrande strukturen har hon byggt med hjälp av tunna pinnar, reglar, metalltråd och en motor från en discokula. Utställningen i konstmontern på Odenplans tunnelbanestation heter "Fyra nyanser av väntan".

-En plattform är en intressant plats, säger Laura. Folk är på väg därifrån och det är samtidigt en plats där hundratals människor samlas i en flytande koreografi. En plats för stillhet, mellan rörelser.

Under arbetet med sin installation har konstnären funderat på hur vi väntar. Stillastående, i rörelse, med telefonen i handen, eller iakttagande miljön? Är vi verkligen närvarande, i stunden? 

Om konstnären 

Med skulpturer gjutna i porslin, funna material och strukturer i trä och metall bygger Laura König upp platsspecifika installationer som ofta handlar om människans vanor, rörelser och beteenden i vår vardag. Hon är utbildad på Konstfack med en master från CRAFT! inriktning keramik och glas. Porslinet är Königs stora fokus och passion, ett material som både är hårt och ömtåligt på samma gång och kan ta oändligt olika form och uttryck. 

Om konstmontern på Odenplan 

I montern på plattformen visas verk av nyligen utexaminerade konstnärer från Sveriges och Nordens konst- och designhögskolor. Här visas konst i många olika former: video, skulptur, installationer, mode, smyckeskonst, design med mera. Utställningsverksamheten har pågått sedan 1996. Läs mer om tidigare utställningar på kultur.regionstockholm.se/odenplan.

Om Konstväxlingar 

Konstväxlingar är tillfälliga utställningar Fridhemsplan, Gärdet, Mariatorget, Odenplan, Skanstull, Slussen och Zinkensdamm. Med upp till 13 utställningar årligen är Konstväxlingar ett komplement till den fasta konsten på stationerna och möjliggör att samtidskonst med stor variation och i en mängd konstnärliga uttryck kommer länets invånare samt resenärer i tunnelbanan till del. Kulturförvaltningen ansvarar för uppdraget från trafikförvaltningen att producera och projektleda tillfälliga utställningar i kollektivtrafiken.

Tillbaka till nyhetslistan kultur