Stockholm får nytt produktionscentrum för film

Uppläsnings-funktionen kräver att du accepterar inställnings-cookies

Region Stockholm och Stockholms stad gör gemensam sak och startar ett nytt produktionscentrum för film och tv. Det nya bolaget, som får namnet Film Stockholm, kommer att samproducera film- och tv-drama, arbeta för att Stockholmsregionen ska vara en attraktiv plats för filminspelningar, och arbeta med bransch- och talangutveckling. 

Bild från inspelningen av Skuggdjur av Jerry Carlsson. Foto: Josef Persson.

Styrelseordförande för det nya bolaget blir Kristina Rennerstedt, tidigare generaldirektör för Statens kulturråd och tidigare ordförande för Kungliga Operan AB.  

– Få konstarter når så många som just filmen och jag ser fram emot att börja arbeta med detta nya och hedersamma uppdrag, säger Kristina Rennerstedt 

– Regionfullmäktige har tillsatt en styrelse med gedigen erfarenhet av såväl kulturpolitik som filmbransch och vi ser fram emot ett nära samarbete för att bidra till att Stockholm blir en starkare filmregion. Jag säger varmt välkommen till Kristina Rennerstedt och resten av styrelsen, säger Eva Bergquist, förvaltningschef Region Stockholms kulturförvaltning. 

Övriga styrelseledamöter blir Ali Boriri, grundare och vd Focus film, Ylva Gustafsson, professor i filmregi Stockholms Konstnärliga Högskola, Pia Kronqvist, vd för Scenkonst Öst, och Henric Larsson, vd för Chimney.  

Film Stockholm kommer att finansiera filmproduktioner genom att investera i filmer och tv-produktioner som samproducent. Det kan handla om långfilm, tv-dramatik, kort- och dokumentärfilm samt nya format och tekniker. 

Det nya bolaget beräknas starta sin verksamhet i februari 2021. 

Här finns ett formulär, men det kräver att du accepterar inställnings-cookies
Tillbaka till nyhetslistan kultur