Ull i Stockholms län

Uppläsnings-funktionen kräver att du accepterar inställnings-cookies

Ull är en fantastisk råvara. Den är 100% nedbrytbar och slitstark, formbar och elastisk, den tål höga temperaturer, är ljuddämpande och med rätt hantering är den även en hållbar produkt.

Foto: Charlotte Hellsten Husman

Bara i Stockholms län finns det cirka 10 700 får och 360 besättningar, samt ett ullspinneri. Det finns många intressegrupper för ullfrågor. 

Det nya intresset för vävning och stickning gör att många vill förstå tillverkningskedjan, ursprung och tillverkningsprocess. Viljan att värna miljön och välja hållbara material ökar intresset för hantverksmässiga produkter och skapande.

I takt med att fokus skiftas allt mer mot cirkulära flöden och hållbara råvaror finns goda möjligheter för ullfibern att ersätta många av dagens material.

Ull i Stockholms län

Ull i Stockholms län är ett flerårigt arbete för att öka samverkan inom ullområdet och lyfta värdet av svensk ull. Vi vill sprida kunskap om ull och dess användningsområden till olika typer av utbildningar.

Hemslöjdskonsulenterna samverkar i evenemang som handlar om ull i Stockholms län. Några aktiviteter är återkommande medan andra är nya.

  • Kul med ull är ett återkommande arrangemang i Huset på höjden i Järfälla kommun. 2023 arrangeras Kul med ull av föreningen Teija, Textil i Järfälla.

Kontakta oss

Vi vill gärna ha kontakt med dig som är intresserad av ull och bor i Stockholms län. Du kanske äger får, är fårklippare, producerar garn eller ullprodukter, spinner eller nätverkar med likasinnade? Vår ambition är att sammanställa information om Stockholms läns olika ullaktiviteter och sprida den vidare. Kontakta oss gärna!

Formuläret kräver att du accepterar inställnings-cookies

Hjälp oss att förbättra regionstockholm.se!

Hjälpte den här informationen dig?