Lin

Uppläsnings-funktionen kräver att du accepterar inställnings-cookies

Carl von Linné gav linet dess namn Linum usitatissimum vilket betyder ”det allra mest användbara” eller ”det högst nyttiga linet”. Var med och odla en kvadratmeter lin tillsammans med linodlare över hela landet!

Det allra mest användbara

Lin är en underbar växt och vi vill att fler lär känna den blå eller vita blomman. Lin betyder på latin ”det högst nyttiga” och sällan har väl ett namn beskrivit en växt så bra. Linet klär oss, värmer och föder oss. Linet drivs av sol, jord och vatten. Det delar en mångtusenårig historia med oss människor.

Odla lin tillsammans med oss

Var med och odla en kvadratmeter lin tillsammans med andra lin-intresserade i hela länet! Anmäl dig till hemslöjdskonsulenternas nyhetsbrev genom att fylla i prenumerationsformuläret, så får du nyheter både om projektet 1 kvm lin och allt annat som hemslöjdskonsulenterna gör. För linet kommer du att få odlingstips under odlingssäsongen, kulturhistorisk kuriosa och mycket annat med lin-anknytning. Till hösten blir det tillfällen att bereda ditt lin, alltså att förvandla linhalmen till fiber (lintåga). Då kommer vi att samlas i regionen på olika platser för att bråka, skäkta och häckla. 

April-maj: Dags att så

Om du vill köpa linfrön till din odling, så har Linodlarföreningen Fransåker och Svensk hemslöjd fröpåsar till försäljning för 50 kronor styck (de skickas i brev).

1 kvm lin har tagit fram en odlingsdagbok, som du kan ladda ner och fylla i under året. Den hjälper dig att komma ihåg förutsättningarna för ditt lin. 

I Stockholms län passar det bra att så lin i månadsskiftet april-maj. För att hinna med alla moment från sådd till tråd är det bra att så tidigt. Linet ska hinna växa, du ska rycka, torka, frörepa, röta och torka igen innan det är dags för beredning under hösten. Linet ska sås samtidigt med eller omedelbart efter stråsädens sådd, enligt ett gammalt talesätt! 

Sådden

Förbered en yta jord, stor som en kvadratmeter, rensa ogräs och kratta ytan jämn och slät. Linet vill att jorden ska vara lucker och inte hårt packad. Den bästa linjorden är en varm, mullrik lättlera. Välj vanlig trädgårdsjord, måttligt gödslad. Undvik helst köpejord, den är för näringsrik. Om du måste köpa jord, välj såjord. 
 
Så linet där det får sol och vind, inte i skugga eller under träd. Till en kvadratmeter går det åt cirka 15 gram linfrö. Bredså linet jämt över jorden. När man sår en liten yta kan man blanda fröerna med lite sand, då fördelar fröerna sig lättare jämt över ytan. Kratta och mylla ned fröerna några centimeter. Linfrö ska sås grunt. Platta till jorden med hjälp av händerna eller en planka. Vattna då och då så att jorden inte torkar ut när linet gror. Det arbete du lägger ner på sådd och rensning får du igen senare. 

Om du inte har tillgång till mark att odla på så går det att odla i lådor eller stora krukor. Kanske finns det en bortglömd plätt i din närhet där du kan odla. Fråga markägaren om du får låna en kvadratmeter i några månader. Du kan också hälla ut jord på tidningspapper och odla. 

Ladda gärna ner och skriv ut en odlingsskylt att märka din linodling med: 

Odlingsskylt A4

Odlingsskylt A5

Om rensning 

Två-tre veckor efter sådden börjar de små linplantorna att sticka upp ur jorden. När du vet hur plantorna ser ut, rensa bort allt ogräs! Gå försiktigt i linlandet så att stjälkarna inte bryts eller skadas. Du kan gå i linet och rensa fram till att linet är 10 cm högt, därefter kan det ta skada. 

Skrock

Det finns mycket skrock kopplat till linsådden. Linet har varit en viktig gröda i hundratals år och det var viktigt att skörden lyckades! 

Tidningen Hemslöjd kommer att låsa upp artiklar kopplade till lin. Den första artikeln finns här och den är upplåst under april. 
 
Några sätt att försöka säkra en god skörd har varit att så med silversked, att så med utsläppt hår eller i sina finkläder eller att gå med höga knän när du sår och ropa: HÖGT LIN, HÖGT LIN! 

Lycka till! 

 

 

Hjälp oss att förbättra regionstockholm.se!

Hjälpte den här informationen dig?