Textil hemslöjd: Heldag i Järfälla på temat ull

Uppläsnings-funktionen kräver att du accepterar inställnings-cookies

Lördag 1 oktober fylls Huset på höjden i Jakobsberg av utställare, föreläsare och aktiviteter med intresset för ull som gemensam nämnare.

Välkommen till Kul med ull, en heldag på temat ull! Under dagen kan du lyssna på tre föreläsningar och delta i workshops. 28 utställare säljer ull- och hantverksprodukter – olika ullsorter, vackra handfärgade garner, stickor och redskap. Det blir ”prova på” och demonstrationer vid utställarborden, spinnträff och bio med en ull-film som rullar hela dagen. Du har också möjlighet att möta årets tre residensdeltagare i Plats för ull.

Datum: Lördag 1 oktober 2022

Tid: Klockan 12:00-18:00

Var: Huset på höjden, Engelbrektsvägen 47, Jakobsberg, Järfälla 

Föreläsningar

Sticka för naturen - Celia B Dackenberg

Klockan 12:30. Ingen kostnad

I alla tider har naturen varit den stora inspiratören för lusten att skapa mönster. I sin nya bok låter Celia B Dackenberg det som spirar och växer, surrar och fladdrar bli temat i ett tjugotal plagg för barn. Glädjen i att sticka får möta blommorna och träden, det porlande vattnet och luften vi andas. Allt i ull – naturens eget unika funktionsmaterial. Hon menar att små ylletröjor faktiskt kan göra skillnad i vår tid, med miljön och klimatet som ödesfrågor. I boken ”Naturtröjor. Nyponrosor, blåvingar och helyllekoftor för barn” vill varje liten stickad naturtröja både värma och ge näring åt ett gryende naturintresse.

Celia B Dackenberg har stickat i över sextio år, har arbetat som bildlärare och chefredaktör för tidskriften Hemslöjd. Den stora vändpunkten i hennes stickande kom i början av 1980-talet, i samband med den stora stickvåg som gick över världen. Hemslöjden i Västerbotten gav henne i uppdrag att formge nya tröjor utifrån den västerbottniska mönstertraditionen, och sedan dess har det blivit en lång rad stickade plagg, flera utställningar och sex kulturhistoriska stickböcker.

Väva tyger för kläder och inredning i ull - Gunnel Andersson

Klockan 15:00. Ingen kostnad

Gunnel Andersson kommer att visa, berätta och ge råd kring att väva tyger för kläder, inredningstextil och accessoarer. Hon kommer att prata om olika garn- och tygkvalitéer och hur vävarna på olika sätt kan varieras. Vi kommer att få se många tygprover och färdiga produkter i ull, i ull blandat med andra naturmaterial och med olika mönster.

Gunnel Andersson har ett förflutet som vävlärare på eftergymnasiala textila utbildningar och inom hemslöjdsrörelsen som chef och konsulent. Idag driver hon företaget Textila trådar, arbetar med textil, håller föreläsningar och kurser. År 2020 fick hon mästarbrev i Handvävaryrket.

Mer info finns på hemsidan textilatradar.com samt instagramkontot textiltradar.

Fåret – en kärlekshistoria – Bella Tidblad

Klockan 16:30. Ingen kostnad

För drygt tio år sedan lämnade Bella Tidblad stadslivet och kontorsjobbet, och driver sedan dess en ekologisk fårgård en mil norr om Åkersberga. I bildföreläsningen Fåret – en kärlekshistoria kommer hon, med stöd av både vetenskap och egna erfarenheter, berätta om vilket fantastiskt djur fåret är. Får är varma, kärleksfulla, känslomässiga individer som bland annat kan ha bästa vänner - eller ovänner - inom en flock. Detta och många andra egenskaper som vi ofta förknippar med människan kommer Bella ta upp.

Workshops

Virkad mönstermagi med Maria Gullberg

Anmäl dig i förväg till mariagullberg@me.com. Denna workshop kostar 350 kronor för 2 timmar.

Spinna en tråd med Kaili Maide

Klockan 12:00-18:00. Ingen kostnad

Du får prova på att karda ull och spinna en tråd. Kaili berättar gärna om olika sorters ull och vad de är bra till. Sländor och spinnrockar finns på plats också som du kan prova.

Sticka Ladderback jacquard med Sveriges stickförening 

Klockan 12:00-18:00. Ingen kostnad

Vi kommer att visa en teknik som heter Ladderback jacquard. Det är ett sätt att hantera långa ”flottningar” på baksidan när man stickar flerfärgsstickning, där man bygger upp ” stegar”, en sorts väv på baksidan. Du kommer att få prova på att sticka och lära dig tekniken. Vi tillhandahåller allt material för workshopen.

Utställare och föreläsare

Anita Yarn, Ateljé Lammet, Ateljé Huskroken, Undal Frugårdens lamm, Carina Alonso Eriksson, Celia Dackenberg, Elfviks gård, Eva Bisell, Eva Sund, Evva Andersson, Fingerborgsbutiken, Föreningen Kulturlandskaparna, Gunnel Andersson, Föreningen Svensk finullsfår, Helena Löfgren, Hölö Föreningen Kyrkskolan, Ingen Konst AB, Isabella Tidblad, Kaili Maide, Katarina Wiksell, Margret Österholm, Maria Gullberg, Marie-Louise Andersson, Milla Yarn, Riksvävarna Uppland-Sörmlands vävare, Sofia Jansdotter, Sticka! Sveriges stickförening, Stockholms läns hemslöjdsförening, Stäkets Hantverk&Design, Ullstationen i Odensala, Värmlandsfår.

Mat och dryck

Café Ryati har öppet, husets café som serverar smårätter, fika med mera.

Hitta till Huset på höjden

Huset på höjden, Engelbrektsvägen 47, Jakobsberg. En trappa upp. 
Telefonnummer 08-580 227 10  

Med buss: Ta buss 544 från Jakobsbergs station. Närmaste busshållplats heter Dackevägen. 

Med bil: Fri parkering finns på Hammarvägen nedanför bowlingen. Närmaste parkering till Huset på höjden är på Engelbrektsvägen 45. Där går det att stå parkerad högst 30 minuter. 

Gratis bussar till Kul med ull

Järfälla kommun har gratis bussar som går under dagen från pendeltågs- och buss-stationen till Huset på höjden och även tillbaka till stationen. 

Avgångar till Huset på höjden från pendeltågstationen

Hållplats vid Subway, Järfällavägen 130, uppgång mot bussarna vid pendeltågstationen.

Buss avgår klockan 11:45, 12:15, 12:45, 13:15, 13:45, 14:15. Sedan paus till klockan 16:00 då resor från Huset på höjden mot buss- och pendeltågstationen börjar.

Avgångar till pendeltågstationen från Huset på höjden

Hållplats på Engelbrektsvägen 47, precis utanför Huset på höjden.

Buss avgår klockan 16:00, 16:30, 17:00, 17:30 och sista turen klockan 18:00.

Här finns ett formulär, men det kräver att du accepterar inställnings-cookies
Tillbaka till nyhetslistan hemslöjd