Nytt samarbete ska ge lärare verktyg för att öka ungas filmkunnighet

Uppläsnings-funktionen kräver att du accepterar inställnings-cookies

Med en film- och samtalsserie för lärarstudenter vill Södertörns högskola , Svenska Filminstitutet och filmkonsulenterna i Region Stockholm stärka filmens roll som pedagogisk resurs. Lärarstudenterna bjuds in för att se en aktuell film och delta i ett samtal med en filmpedagog, filmskapare eller någon med koppling till filmen. Syftet med samarbetet är att lyfta fram film och samtal som en metod i undervisningen och bidra till att öka filmkunnigheten bland barn och unga.

Bild från Apstjärnan, regi Linda Hambäck

Kan film bli en del av den verksamhet och undervisning som genomförs i fritidshem och skola? Hur kan rörlig bild bli en pedagogisk resurs för att lyfta ett specifikt tema eller ämne i skola och fritidshem? Och hur kan en filmupplevelse bidra till en ökad filmkunnighet bland barn och unga?

Terminens andra ”Lärarstudenter tittar på film” fokuserar på barnfilm och hur vi kan leda filmsamtal för barn utifrån en specifik filmupplevelse. Måndag den 21 november är det dags för det andra tillfället i film- och samtalsserien för lärarstudenter.

Film och samtal: Apstjärnan

Datum: Måndag den 21 november 2022
Tid: Klockan 15:00-17:00
Plats: Svarta Lådan på Södertörns högskola

Vi bjuder på fika. Föranmäl dig gärna via vårt anmälningsformulär!

Filmen Apstjärnan (regi Linda Hambäck) riktar sig till barn mellan 6 och 11 år. Det är en filmatisering av Frida Nilssons bok med samma namn och närmar sig frågor kring adoption och samhällets orättvisor. Regissören Linda Hambäck, tidigare känd för animerade barnfilmer som exempelvis Bajsfilmen, Tänk om och Gordon och Paddy, ger sig här i kast med ett udda mor-barn-drama som vunnit ett flertal priser och där rösterna görs av välkända skådespelare som Stellan Skarsgård och Pernilla August.

Filmvisningen gästas av filmpedagogen Helene Berg som kommer att dela med sig av sina erfarenheter av att leda filmsamtal med barn utifrån filmen. Vi får ta del av konkreta förslag, fördjupningar och metoder för att arbeta med utgångspunkt från filmen. Inte minst får vi ta del av hur barn själva upplevt filmen, vilka reaktioner och tankar den väckt hos dem.

Filmkonsulenterna inleder visningen med att kort presentera sin verksamhet samt vilka resurser och aktörer som man kan vända sig till om man vill visa film i skola och fritidshem.

Om filmen Apstjärnan

Jonna har bott på barnhemmet Renfanan i hela sitt liv. Hon har alltid drömt om en mamma. Men när en Gorilla svänger in med sin skruttiga bil och vill adoptera henne, blir hon tveksam. Det visar sig dock att de har mycket mer gemensamt än vad Jonna kunde tro. Men just när Jonna börjat vänja sig med Gorillan och den underbara skroten har blivit hennes hem, hotar stadens starke man Tord deras existens.

Regi: Linda Hambäck
Land: Sverige
År: 2021
Talat språk: Svenska.
Längd: 77 min.
Distributör: SF Studios
Åldersgräns: Barntillåten

Till mer information om filmen och trailer i Kulturkatalogen
Till filmhandledning på Filminstitutets webbsidor
Till fördjupat handledningsmaterial på filmkonsulenternas webbsidor

Om samtalsledaren Helene Berg

Under våren 2021 och 2022 har Helene Berg lett flera filmsamtal med barn kopplat till skolbiovisningar i länet, bland annat utifrån filmen Apstjärnan (regi av Linda Hambäck). Helene Berg har många års erfarenhet av att arbeta med filmpedagogisk verksamhet för barn och unga. Hon har en utbildning på Kungliga Konsthögskolan och Danshögskolan och arbetar inom områdena film och animation med bland annat musikvideos, dansfilm, dokumentärfilm och animerade projektioner till scenföreställningar. Parallellt med sin konstnärliga verksamhet arrangerar Helene workshops i de tekniker hon själv använder, i syfte att ge barn och unga verktyg för att förmedla sina egna berättelser. Läs mer på www.createmotion.se

 

Här finns ett formulär, men det kräver att du accepterar inställnings-cookies
Tillbaka till nyhetslistan film