Erbjudande om kostnadsfria filmvisningar för gymnasieskolor

Är du kultursamordnare eller arrangör av kultur för barn och unga? Letar du efter en film att visa inom ramen för undervisning om sexualitet, samtycke och relationer? Filmkonsulenterna Region Stockholm erbjuder gymnasieklasser i Stockholms län kostnadsfria visningar av filmen Slalom.

Bild från filmen Slalom, regi Charlène Favier (2020)

Filmkonsulenterna i Region Stockholm erbjuder, i samarbete med Smorgasbord Picture House och Fokusfilm, kostnadsfria digitala visningar i klassrum av filmen Slalom. Satsningen vänder sig till gymnasieklasser i hela Stockholms län och kan integreras inom ramen för undervisning i ämnet sexualitet, samtycke och relationer.   

Är du kultursamordnare eller arrangör av kultur för målgruppen barn och unga, sprid gärna erbjudandet i din kommun så att så många gymnasieelever som möjligt får ta del av filmen och de viktiga frågor den öppnar upp för.  

Tema: Sexualitet, samtycke och relationer 

Kunskapsområdet sex och samlevnad byter nu namn till sexualitet, samtycke och relationer och undervisning kommer framöver att ske återkommande i alla skolformer utom i vuxenutbildningen. Det är några av ändringar i läroplanerna som håller på att genomföras. Läs mer om de ändrade läroplanerna kring sexualitet, samtycke och relationer på Skolverkets webbplats.

Film: Slalom 

Att se och samtala om filmer som på olika sätt berör sex, samtycke och relationer är ett utmärkt sätt att närma sig ett svårt, men viktigt, ämne. 

Den aktuella franska filmen Slalom tar upp övergrepp inom idrottsvärlden specifikt, men också sexualitet, sexuella övergrepp och samtycke generellt. Filmen följer 15-åriga Lyz som genomlever en slalomlik ambivalent tonårstid i franska alperna där hon utnyttjas av sin tränare. 

Filmen har under våren 2021, i samarbete med filmens distributör Smorgasbord Picture House och Fokusfilm, visats för flera gymnasieklasser och använts som utgångspunkt i vidare diskussioner i skolan kring ämnet sex, samtycke och relationer.  

Läs mer om filmen i faktarutan.

Handledningsmaterial

Svenska Filminstitutet har nyligen givit ut en filmhandledning till Slalom. Filmhandledningen går att ta del av på Filminstitutets webbplats.
 
Till filmen finns dessutom ett gediget samlat metod- och frågematerial  utifrån olika ämnesingångar, med videokommentarer från sakkunniga såsom Advokatsamfundet, Amnesty, Polisen, RFSU och Rädda Barnen. Materialet finns på Fokus filmdagars webbsida om Slalom.

Hur bokar jag?

Gymnasieskola i Stockholms län bokar filmen direkt hos distributören enligt kontaktuppgifter nedan. Bokningen ska göras senast den 15 december 2021. Vid bokning lämnas uppgifter som namn på skola, kontaktuppgifter för leverans och antal klasser som bokningen avser. Ange kod: SLALOM_STOCKHOLM.  
 
Bokningskontakt: 
Nils-Thomas Andersson, e-post nils@smorgasbordpicturehouse.se  

Filmleverans och tillgänglighet

Filmen levereras i digitalt format, som visningslänk, till de kontaktuppgifter som anmälts vid bokning. Filmen finns därefter tillgänglig för skolan eller klassen att se, obegränsat antal gånger, under två veckors tid.  

För frågor om erbjudandet kontakta kulturförvaltningen, filmkonsulent Linda Lindgren.

Tillbaka till nyhetslistan film