VR i vård och omsorg

Uppläsnings-funktionen kräver att du accepterar inställnings-cookies

VR-tekniken har tagit stora steg framåt under de senaste åren. Alltfler visar intresse för hur den nya tekniken kan användas inom vård och omsorg och för personer med särskilda behov. Genom att se 360-graders film i ett headset stärks upplevelsen av närvaro i den filmade miljön. Film Stockholm har tidigare utvecklat metoder för att främja användningen av 360-gradersfilm och virtual reality-teknik inom sektorn för vård och välbefinnande.

De erfarenheterna, bland annat i form av 360-graders filmer anpassade för äldre, barn med särskilda behov och olika typer av fobibehandling samt ett brett kontaktnät förvaltas inom konsulentenheten. Från årsskiftet 2021 verkar vi rådgivande och kan bland annat ge handledning i hur du kan implementera VR inom din verksamhet. Vi kan förmedla kontakt med VR-pedagoger och filmare och andra som jobbar med VR inom vård och omsorg. När det gäller fortbildningar och workshops kan vi ge förslag på innehåll, upplägg och utförare.

VR-samarbeten

Anpassade kulturupplevelser för särskolan

Grundsärskolan är en elevgrupp som kan ha svårt att ta del av kulturutbudet. I samarbete med Stockholms stads kulturförvaltning filmades högkvalitativa kulturupplevelser i 360-grader. Vissa anpassningar gjordes, exempelvis kortare pauser. Extra material utan guide filmades på museet, läraren kan då anpassa informationen på individnivå. Filmerna visas i head-set eller på surfplatta som en enskild aktivitet, för en eller flera elever samtidigt. Filmen kan användas vid förberedelse och efterarbete till en liveföreställning.

Filmerna är:

  • Dansföreställningen Marmelad av Claire Parsons Co
  • En guidad visning på Medeltidsmuseet
  • En musikalisk upplevelse där åskådaren sitter mitt i orkestern när Kungliga Filharmonikerna spelar Mahler i det fullsatta Konserthuset. 

Filmerna inklusive head-sets kan bokas av särskolor inom Stockholms stad.

För mer information kontakta Sara Lindqvist på Medioteket, på e-post sara.lindqvist@edu.stockholm.se eller telefon 08-508 327 27.

Vill du prova VR med dina elever (med särskilda behov) men jobbar i någon annan kommun, kontakta filmkonsulenterna på Region Stockholm.

VR-upplevelser för äldre

I samarbete med flera kommuner i länet har målgruppsanpassade VR-upplevelser producerats för att främja friskvård inom äldreomsorgen. Filmerna är gjorda utifrån de äldres önskemål, kommunerna förvaltar och visar filmerna på heads-sets utifrån sina lokala förutsättningar. I Södertälje är det de ungdomar anställda som Playmakers som håller i visningar.

I Norrtälje köpte boenden VR-headset och omsorgspersonalen utbildades för att visa filmerna. Exempel som på VR-filmer producerat för äldre: besök på Skansenakvariet, besök på en bondgård, stadsvandring i Norrtälje, en motorcykeltur.  

Vi arbetar för att tillgängliggöra vissa av filmerna för streaming, kontakta oss för mer information.

I Österåkers kommun engagerades sommarjobbande ungdomar för att producera VR-filmer till äldre. TV4 gjorde ett reportage som visar hur det gick till – se TV4-reportaget från projektet i Österåker här! (på TV4:s webbsida)

Samarbetsprojekt kring behandling av fobier 

Film Stockholm samarbetade med Gustavsbergs vårdcentral, KTH och KI med VR-film som används för fobibehandling inom KBT. Patienter som bland annat lidit av agorafobi kunde tillsammans med en psykolog exponeras för sina fobier i en kontrollerad miljö, med mycket gott resultat. 

För mer information, kontakta Johan Lundin på e-post johan.lundin1@ki.se

Prima BUP i Haninge var en annans samarbetspart, VR-film som används inom behandling av ungdomar med social fobi producerades i det samarbetet.  

För mer information, kontakta Camilla Söderberg på e-post
camilla.soderberg@psykologpartners.se

Formuläret kräver att du accepterar inställnings-cookies

Hjälp oss att förbättra regionstockholm.se!

Hjälpte den här informationen dig?