Film i vård och omsorg

Uppläsnings-funktionen kräver att du accepterar inställnings-cookies

Film för och med äldre och andra med särskilda behov

Se och samtala

Att se och samtala om film kan vara både utvecklande och stimulerande. Att se film med en aktiv samtalsledare kan aktivera, väcka minnen till liv och skapa meningsfullhet. Vi kan förmedla kontakt till erfarna filmaktörer som visar film anpassade för exempelvis äldre och demenssjuka. Arkivfilmer och filmer producerade för demenssjuka finns även kostnadsfritt på nätet.

Kontakta gärna oss för rådgivning om filmtitlar och rättigheter. Vi kan även introducera och fortbilda i hur personal själva kan leda filmsamtal på exempelvis ett äldreboende.

Göra själv

Att berätta sin egen historia kan ge en ännu större känsla av delaktighet. Möjligheten att få vara regissör i ett liv som i hög grad styrs av yttre faktorer kan skapa en lustfylld paus. Det kan även stärka det friska och inte minst ge möjlighet till ökad delaktighet. Med surfplattor eller mobiltelefoner kan äldre och personer i dagverksamheter berätta sina egna historier – digitala berättelser med rörlig bild och ljud.

Berättelserna kan bygga på personliga livhistorier och fotografier eller kanske en gemensam leranimation utifrån en känd saga. Vill ni boka in filmpedagoger för att göra detta i er verksamhet eller kanske lära er mer själva? Kontakta gärna oss angående upplägg, kostnadskalkyl eller annat som ni undrar över.

Se filmen "Kan hundraåringar animera?" på Vimeo

På Kompetenscentrum för kultur och hälsa finns information om projekt och verksamheter där kultur, hälsa och forskning möts.

Läs mer på Kompetenscentrum för kultur och hälsa 

Formuläret kräver att du accepterar inställnings-cookies

Hjälp oss att förbättra regionstockholm.se!

Hjälpte den här informationen dig?