Skapa dans

Uppläsnings-funktionen kräver att du accepterar inställnings-cookies

Skapa dans är en koreografitävling för unga mellan 14-22 år. Det är en kreativ möjlighet för unga dansare att skapa egen koreografi. Region Stockholm Dans Cirkus har arrangerat tävlingen sedan 2013 för att nå ut till dansintresserade ungdomar i regionen. Under 2020 pausar vi Skapa Dans för att återuppta tävlingen 2021. Vi hoppas då kunna presentera många unga dansare från olika kommuner i länet.

Skapa dans vill uppmuntra till ett eget skapande och visa den fantastiska kompetens som finns hos unga med intresse för dans. Alla dansstilar och dansgenrer är välkomna. Tävlingen betonar deltagarnas scennärvaro och personliga tolkning men vill även att  lyfta olika sorters kunnande inom dans och koreografi. 

Skapa dans har under 2018 och 2019 arrangerats i samarbete med Dansens Hus. Medarrangörer var under 2019 kommunerna Botkyrka, Täby och Sundbyberg. Se filmen från Skapa dänstävlingen från 2019.

Tävlingar varje år

14 regioner i Sverige deltar i Skapa dans och varje region har sin egen deltävling. Vinnaren från den egna regionen får åka till riksfinalen som arrangeras i samarbete med Riksteatern.  De unga koreograferna och dansarna får möjlighet att under tre dagar ta del av workshoppar, se dansföreställning, träffa dansutbildningar och själva uppträda. 

Arbetsgrupp för Skapa dans

Arbetsgruppen består av samordnare och pedagoger från fritidsgårdar, kulturskolor, ungkulturhus och kommuner från hela länet. Tillsammans arbetar vi för att nå ut till dansintresserade ungdomar i länet. Arbetsgruppen samordnas av Region Stockholm Dans Cirkus och träffas två tillfällen per termin.

Information och medverkan 

Som medlem i arbetsgruppen bidrar din organisation med en nyckelperson som deltar vid planeringsmöten inför genomförandet av Skapa dans i Region Stockholm. Nyckelpersonen är med fördel någon som kan föra en dialog lokalt bland dansintresserade ungdomar, och arbeta för att information om projektet sprids på plats i er kommun. Genom medlemskap i arbetsgruppen får er kommun och du som samordnare eller pedagog:

  • Möta och utbyta erfarenheter med andra organisationer som erbjuder dans i sin verksamhet.
  • Synas i samband med marknadsföring av projektet, genom tryckmaterial och Region Stockholms Kulturförvaltnings digitala kanaler.
  • Möjlighet att erbjuda lokalt baserade ungdomar möten med aktuella koreografer och dansare, genom coachning och workshops i dans.
  • Inflytande på planeringsarbetet för projektet.

Hjälp oss att förbättra regionstockholm.se!

Hjälpte den här informationen dig?