Om nätverksmötet i april om Community dans - för danskonstnärer
Danskonsulenterna i Region Stockholm bjuder regelbundet in till nätverksträff för danskonstnärer som arbetar med Community dans som metod - eller som är intresserade av att göra det. Nätverksträffarna är en möjlighet att byta erfarenheter, diskutera aktuella frågor och få inspiration av andra danskonstnärer som arbetar med Community dans eller deltagarbaserade föreställningar.
Nätverket Community dans har drivits sedan 2016 i samarbete med danskonsulenterna i Region Stockholm och Västra Götaland. Vid den senaste nätverksträffen presenterar tre koreografer sina projekt.
Presentation av tre projekt med olika målgrupper och danssätt
- Koreografen och dansaren Maria Ulriksson har skapat föreställningen Öm.tålig på Norrdans där hon guidade en grupp män från Kramfors med viljan att slå hål på schabloner och stereotyper. Förhoppningen var att skapa ett öppet rum där männen vågade och fick tillgång till att utforska det egna jaget och använda dansen som verktyg i sökandet. Öm.tålig är en ömsint och kraftfull illustration kring hur det är att vara människa. En skörstark föreställning om och av en grupp män. Marias koreografiska arbete har beskrivits innehålla lyhördhet, närvaro och kommunikation där rörelsen är kärnan och utgångspunkten för tonen i verken.
- Emma Jayne Park från Cultured Mongrel startade Daily dancing i början av pandemin och bjöd in alla som ville vara med att dansa digitalt kl.11.00 varje vardag. Nu har gruppen dansat i över ett år och vuxit till ungefär 70 personer varje dag. Hur har det varit och vad har det betytt att dansa tillsammans genom pandemin?
Emma är dansare, koreograf och konstnärlig ledare med bas i Skottland. Hon har skapat dans med små samhällen på landsbygden men även arbetat på ”etablerade” scener. Hon vill minska klyftan mellan ideologi och handlingar, ifrågasätta ärvda arbetsstrukturer och utveckla delbara synsätt. Sedan 2018 har hennes forskning fokuserat på misslyckande ur både individuella och samhälleliga perspektiv. - Ingrid Tranum Velásquez från NextDoor project är koreograf och dansare från Danmark. Hon startade projektet Happy end där äldre på seniorboenden fick uttrycka sina erfarenheter av åldrande och i samarbete med dansare omvandla det till dans och rörelse. Tillsammans skapade de en föreställning och film baserad på dans och dialog. Ingrid kommer att visa delar av filmen och berätta om hur hon skapade dessa möten. NextDoor project arbetar lokalt, nationellt, nordiskt och globalt och möter människor där de är; på flyktingförläggningar, vårdhem, teatrar, skolor, museer och bibliotek. Ingrid vill som koreograf skapa utrymme för insikt och dialog mellan samhällsgrupper, genom ömsesidiga relationer mellan medborgare, konstverk och konstnärer.
Har du något som du vill diskutera med andra Community dansare, kontakta danskonsulenterna i Region Stockholm.
Ta del av foldern om Daily Dancing via länken.