Dans på röda linjen

Nätverket Dans på röda linjen är ett samarbete som vill öppna upp och länka samman dansplatser för att unga ska få tillgång till mer dans. Dans på röda linjen samordnar evenemang, workshops, föreställningar och utbildningar för att fler unga ska hitta och åka mellan platserna. De professionella danskompanierna och institutionerna hittar på så vis också ny publik och nya samarbetsmöjligheter.

Koreograf sökes till Dansens dag 2022 

Dans på röda linjen söker nu en koreograf eller ett danskollektiv som tillsammans med ett tiotal grupper av dansare skapar en danshappening, koreografi, flashmob, site-specific performance eller annat koncept till Dansens dag 2022. 

De deltagande grupperna består av dansare mellan 10 och 50 år, med olika bakgrund, från verksamheter längs tunnelbanans röda linje. 

Firandet äger rum fredag 29 april 2022 och är tänkt att hållas på två olika platser under förmiddag respektive eftermiddag, förslagsvis Sergels Torg och Skärholmstorget. 

Repetitionsprocessen består av workshops eller besök hos de medverkande verksamheterna, där koreografen får möjlighet att möta dansarna. Arvodet för uppdraget är 50 000 kronor. 

Så ansöker du 

Beskriv din konstnärliga idé samt hur du skulle planera och genomföra den. Hur kan repetitioner arrangeras? Vilka metoder vill du använda i ditt arbete? Har du några tankar kring de två olika platserna? Hur kan en känsla av gemenskap skapas mellan de deltagande grupperna, både under repetitionsprocess och Dansens dag? Beskriv även dina förväntningar på uppdraget.  

Urvalsgruppen består av Shirley Harthey Ubilla från Stockholms konstnärliga högskola, Lollo Moberg från Kungliga Svenska Balettskolan, Helena Ringvold från Riksteatern samt Erika Thalinsson Ranhagen från Region Stockholm. 

Skicka in din ansökan (max en A4) samt CV/beskrivning av gruppen senast den 19 december 2021 till: erika.thalinsson-ranhagen@regionstockholm.se

 

Dansens dag 2021

Nätverket Dans på röda linjen arrangerar tillsammans med koreografen Lotta Gahrton en dansfilm till Dansens dag den 29 april 2021. 
 
Lotta har kallat sin idé Red Alert: Rött är en varningsfärg i naturen. I Red Alert blir dansarna längs röda linjen, klädda i rött, en gemensam varningsklocka i en tid av kriser. I ett kalejdoskop av filmade scener, på platser utmed röda linjen, undersöker vi de utrotningshotade, rödlistade arterna i naturen och konsekvenserna av pandemin - är dansaren också en utrotningshotad art?   
 
De verksamheter som deltar är från olika stadsdelar och kommuner, olika åldrar och dansstilar. Några har dans som sitt yrke, för andra är det något man gör på fritiden. Det som förenar alla är att de har sin verksamhet någonstans utmed tunnelbanans röda linje och är med i nätverket. Lotta Gahrton har träffat grupperna under coronasäkra förutsättningar och det mesta har filmats utomhus.  
 
Här ser du filmen Red Alert från Dansens dag 2021, för storartat firande av dansen som konstform!  

Dansens dag 2020

Den 29 april 2020 skulle nätverkets olika parter ha firat Dansens dag. I år planerades en flashmob på Sergels torg med 175 dansare från 12 olika organisationer, men med anledning av den rådande situationen kring covid-19 fick arrangemanget ställas in.

Flashmoben skulle ha koreograferats av JELNEK som tidigare var kommunkoreografer/KOKO i Huddinge kommun. Eftersom det var omöjligt att samla alla dansare på Plattan spelade de istället in en dansfilm på ett väldigt öde Sergels torg som en slags hyllning till alla frånvarande dansare. 

De som skulle delta i flashmoben var dansare från:

 • Mosaikteatern
 • Stockholms Estetiska gymnasium
 • Kungliga Svenska Balettskolan
 • Riksteatern
 • Kulturskolan Stockholm
 • Solna Kulturskola
 • Botkyrka Kulturskola
 • Botkyrka kommun
 • Huddinge kommun
 • Saraswathy Kalakendra institution of fine arts
 • Snacka Dansa
 • Move Huddinge
 • Midsommargården
 • Stockholms Konstnärliga högskola

Dans på röda linjen 2019

Under två tidigare år har nätverket arrangerat en mobil dansresa på Dansens dag. Den har gått utmed tunnelbanans röda linje med fyra olika tunnelbanestopp där publiken har följt performancekollektivet ReAct! samt mött dansare från fjorton olika verksamheter. Se filmen från 2019.

 

Hjälp oss att förbättra regionstockholm.se!

Hjälpte den här informationen dig?