Cirkusresidens Nykvarn

Uppläsnings-funktionen kräver att du accepterar inställnings-cookies

Under 2020 satsade Nykvarns kommun extra mycket på cirkuskonsten, med stöd av Region Stockholm. 

Kultursamordnaren Anna Rautio och strategen Fredrik Ljungestig arbetade fram olika cirkusmöten, för att residenset skulle innehålla publika arrangemang men också ha ett skapande perspektiv.

I projektet Cirkus för alla valde man att arbeta med några av de professionella cirkusartister som bor i trakten för att skapa en naturlig relation mellan platsen och konstformen. Men under projektets gång gjorde även andra cirkusgrupper nedslag i kommunen.  

Syftet var att skapa förutsättningar för cirkusaktörer att verka i Nykvarn, både publikt, produktionsinriktat samt via workshops. Cirkusresidenset hade som målsättning bidra till att öka och vidga kulturintresset och cirkusen som konstform i kommunen. Projektet nådde primärt målgruppen barn och unga.

Kultursamordnare Anna Rautio beskrev höstlovsveckans cirkusläger så här: 

“Cirkusföreningen Naked Ape med Jacob Westin höll i ett cirkusläger för ett 50-tal barn mellan 7-9 samt 10-12 år. Grupperna blev fulltecknade väldigt snabbt. Vi ser att det finns ett stort sug efter mer cirkus i Nykvarn och det är väldigt roligt att just Jacob ledde lägret. Han besökte Folkets Park i Nykvarn under sommaren med föreställningen Jacobskis enmanscirkus, med efterföljande workshop. Flera av barnen på höstens läger kände igen Jacob från i somras och fick redan då prova på bland annat jonglering."

Cirkus-för-alla-Nykvarn.jpgFoto: Einar Kling Odelcrants

Formuläret kräver att du accepterar inställnings-cookies

Hjälp oss att förbättra regionstockholm.se!

Hjälpte den här informationen dig?