Konstväxlingar - tillfällig konst i tunnelbanan

Uppläsnings-funktionen kräver att du accepterar inställnings-cookies

Konsten i tunnelbanan kallas ibland Sveriges längsta konstutställning. Vi möter den fasta konsten på nära 100 tunnelbanestationer. Förutom i tunnelbanan finns konst på drygt 20 pendeltågsstationer, flera bussterminaler samt på några av Tvärbanans stationer. Konsten är en del av människors vardag. Konsten ger varje station en egen identitet.

Projektets tidslinje

Tillfällig konst där människor befinner sig

"Konstväxlingar" är utställningar med konst av nu levande konstnärer som byts ut en eller flera gånger på år på 7 stationer. Konstväxlingar finns på Fridhemsplan, Gärdet, Mariatorget, Odenplan, Skanstull, Slussen och Zinkensdamm. Med upp till 13 utställningar årligen är Konstväxlingar ett komplement till den fasta konsten på stationerna och möjliggör att samtidskonst med stor variation och i en mängd konstnärliga uttryck kommer länets invånare samt resenärer i tunnelbanan till del.    

-Vi vill presentera konst där människor befinner sig, säger Ulrika Lublin, projektledare för Konstväxlingar. När vi gör urvalet tar vi en mängd olika saker i beaktning, bland annat hur miljön runt omkring verken påverkar hur man kan ta del av konsten. Tunnelbanan är en unik plats att kunna ta del av konst på - man bjuds en mikropaus i vardagen, när man väntar på tåget, i mellanrummet i tiden mellan de platser man förflyttar sig mellan.

7 stationer med tillfällig konst

  • Gärdet
  • Slussen
  • Mariatorget
  • Zinkensdamm
  • Skanstull
  • Odenplan
  • Fridhemsplan
Tillbaka till alla projekt

Hjälp oss att förbättra regionstockholm.se!

Hjälpte den här informationen dig?
Tillbaka till alla projekt

Hjälp oss att förbättra regionstockholm.se!

Hjälpte den här informationen dig?