Fördelning av medel Innovationsfonden
Varje år delar Region Stockholms Innovationsfond ut 15 miljoner kronor till projekt som skapar nytta för Stockholms invånare, patienter och resenärer. Fonden ger alla medarbetare en möjlighet att bidra till utvecklingen av hälso-och sjukvården, trafiken, kulturen och tillväxt- och regionalplaneringen.
Ansökningsperioder
Under 2022 har du kunnat ansöka om medel ur Innovationsfonden vid två tillfällen, båda perioderna är bedömda och de sökande har meddelats. Beslut redovisas i bilagor till höger. Nästa ansökningsperiod för 2023 sker under hösten 2022.
Ansök om medel
Sedan starten 2015 har innovationsfonden tagit emot närmare 800 ansökningar och drygt 330 projekt har beviljats medel för att utveckla och testa nya tjänster, produkter, idéer och metoder i Region Stockholms verksamheter.
Alla som arbetar minst halvtid inom Region Stockholm, eller hos arbetsgivare som har avtal med och uppdrag från Region Stockholm, kan ansöka om medel för både nya och pågående projekt.
Läs mer i Kriterier-och-ansokningsforfarande-for-innovationsfonden-2022.pdf
Du kan ansöka om medel både för nya idéer och för projekt som har kommit en bit på väg (projektansökan alternativt implementeringsansökan).
I ansökan ska du bland annat beskriva:
- Projektnamn, syfte, mål och förväntad effekt.
- Projektdeltagare inklusive person- och kontaktuppgifter.
- Uppskattad tidsplan och budget.
För mer information, läs igenom och fyll i Stöddokument för ansökan till innovationsfonden.
Ladda ner och skicka in din ansökan här: Region Stockholms webbsida för ansökningar
Bedömning och urval
Bedömning och urval sker i två steg. Inledningsvis genomförs en förhandsgranskning av en grupp med spetskompetens inom kvalitets- och innovationsutveckling och strategisk IT. Förhandsgranskningen stämmer av så att ansökningarna når upp till uppställda krav och kriterier.
Därefter går en expertgrupp med bred kompetens inom innovation, hälso- och sjukvård, trafikteknik, kultur och information igenom och beslutar vilka projekt som beviljas medel. Under slutbedömningen är alla projektansökningar anonymiserade och det går inte att identifiera vem som har ansökt eller vilket kön hen har.
Expertgruppen baserar sitt beslut bland annat på följande kriterier:
- Om det finns ett väsentligt behov av lösningen hos användare, patienter eller verksamhet.
- Om det finns goda förutsättningar att driva projektet och lösa behovet.
- Vilken nytta och mätbara fördelar som lösningen kommer att ge.
- Hur unik lösningen är och om det finns alternativa sätt att lösa problemet.
Besked
Alla sökande får ett mejl med besked om ansökan har beviljats eller avslagits. Ansökningar ges besked senast vecka 1 för höstperioden och senast vecka 16 för vårens period.
Projekt som har beviljats medel
I högermenyn hittar du bilagor med information om projekt som hittills har tilldelats medel ur Innovationsfonden.