Vi gratulerar finalisterna till Tillsammanspriset – patienter och vård i samverkan!!

På den Nationella patientdagen den 7 november kommer vinnaren att få ta emot sitt pris, och vi har tre oerhört meriterade och spännande finalister. 

Antalet inkomna nomineringar var det högsta hittills under de fem år som Tillsammanspriset – patienter och vård i samverkan delats ut och juryn hade ett svårt arbete att utse finalister och vinnare, men till slut kom man fram till följande finalister:

  • Greta Schibbye, Patient- och verksamhetsutvecklare på Medhelp 1177  Stockholm        Greta inspirerar, utvecklar och utbildar sina kollegor genuint och alltid med patienten i centrum. Hennes fokus är på patientsäkerhet och allas lika värde. Genom sin pedagogik får hon alla att reflektera över sitt arbetssätt, utbildning m m. Kollegorna ser henne som en klar förebild inom hälso- och sjukvården som med sitt sätt skapar optimala förutsättningar för både patienter och medarbetare. 
  • Anna-Carin Hultgren, barnsamordnare vid Beroendecentrum Stockholm
    Barnsamordnaren har i uppdrag att stärka föräldra- och barnperspektivet genom att sprida information, utbilda, samverka och handleda medarbetare. Under många år har Anna-Carin, med stort engagemang, arbetat för att barn som är anhöriga till föräldrar med psykisk sjukdom och beroende, ska bli synliga. Hon har strävat efter att på olika sätt öka kunskapen kring de negativa konsekvenserna för dessa barn, men framför allt velat visa på vad man i vården kan göra för att minska, och till och med förebygga dessa risker. Tidigt konstaterade hon att det saknades anpassat informationsmaterial för barn om vad en beroendesjukdom är och hur det är att vara barn i närheten av en vuxen som är sjuk. Därför såg hon till att ta fram ett lättillgängligt och anpassat informationsmaterial. Ett exempel på detta är en film som är enkel för alla att ta del av.
  • Intensiv stamningsterapi i grupp för barn, Lovisa Femrell och Sara Edén tillsammans med övriga logopeder på Specialistmottagningen för stamning och skenande tal, Logopedkliniken, Verksamhetsområde Neurologi, Danderyds Sjukhus
    Intensiv stamningsterapi i grupp för barn och deras föräldrar har genomförts på Logopedkliniken sedan 2021. Med både nationell och internationell kunskap om gruppterapi och stamningsterapi som utgångspunkt, har logopederna utformat ett behandlingsupplägg där patienterna, d v s barnen, och deras vårdnadshavare står i centrum. Upplägget för gruppterapin är möjlig tack vare ett nära samarbete med Stamningsförbundet som deltar med stödpersoner, en ungdom för barngruppen och en vuxen för vårdnadshavarna. Upp till åtta skolbarn och deras föräldrar deltar i gruppterapin som har som målsättning att minska stamningens negativa inverkan på livskvaliteten. Utvärderingar visar att den intensiva gruppterapin är mycket uppskattad och att både patienterna och deras vårdnadshavare tycker att de har fått gott stöd i att hantera de områden som behandlingen berör.  

Tidigare vinnare av Tillsammanspriset har varit:
2023: Gunilla Lööf, initiativtagare till kunskapsplattformen MediPrep för barn och unga.
2022: AISAB – Enheten för transport av avlidna.
2021: Tema Neuro – Karolinska Universitetssjukhuset.
2019: Ung Cancer – Min Kod, Karolinska Universitetssjukhuset.

Håll utkik, inom kort publicerar vi det fullständiga programmet för patientdagen här.
Programmet livestreamas via den här länken den 7 november kl 13-15:45 (programmet kan också ses i efterhand via samma länk): Nationella patientdagen – patienter och vård i samverkan 2024

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter