Gör allhelgonahelgen till allhelgonaveckan

Behovet av att vara nära de vi älskar och de vi mist är större än någonsin. För att alla på ett tryggt sätt ska kunna besöka begravningsplatser, kyrkogårdar och minneslundar vill nu Stockholms Stad och Region Stockholm göra allhelgonahelgen till en hel vecka för att minska risken för trängsel.

Allhelgonahelgen är en helg då många traditionellt besöker minneslundar, kyrkogårdar och begravningsplatser. Trängsel brukar vara vanligt på kyrkogårdarna men också i kollektivtrafiken och på parkeringar i närheten. Som ett exempel besökte över 70 000 stockholmare Skogskyrkogården förra året, bara under lördagen. För att alla som önskar ska kunna besöka gravar och minneslundar på ett tryggt sätt behöver alla hjälpas åt att minska trängseln.

Informationsinsats för smittsäkra besök

Nu inleder flera aktörer i Stockholm en gemensam informationsinsats för att möjliggöra smittsäkra besök på länets olika minnesplatser inför allhelgonahelgen. Bakom initiativet står Stockholms stad, Region Stockholm, Storstockholms Lokaltrafik, och Smittskydd Stockholm.

Uppmaningen till alla invånare i Stockholms län är att göra allhelgonahelgen till en allhelgonavecka istället och om det är möjligt besöka minnesplatserna mellan måndag 26 oktober - fredag 30 oktober. De som har möjlighet bör undvika trängsel och lämna plats lördag 31 oktober och söndag 1 november.

- Pandemin har gjort 2020 till ett år av förluster och stora förändringar. Behovet att minnas de som stått oss nära är stort för många av oss. Om vi också använder allhelgonaveckans första fem dagar så skapar vi utrymme för alla som vill att besöka sin minnesplats och minskar risken för smittspridning, säger Maria Rotzén-Östlund, tf Smittskyddsläkare, Region Stockholm

- Försök om möjligt att välja en annan dag för ditt besök än just allhelgonahelgen. Stockholms stads elva kyrkogårdar och begravningsplatser kommer vara öppna hela veckan innan och efter Allhelgonahelgen. Vi välkomnar besökare alla dagar men vädjar till att alla som har möjlighet att välja andra dagar än just allhelgonahelgen. Vi måste vårda varandra, säger Svante Borg, chef för kyrkogårdsförvaltningen i Stockholms stad

- Vi kör all den trafik vi kan under allhelgonaveckan och tillsammans behöver vi hjälpas åt för att sprida ut resandet och minska trängseln, säger Fredrik Cavalli-Björkman, Trafikdirektör på SL 
 

Elva begravningsplatser

I Stockholms stad finns elva begravningsplatser, bland dem Norra Begravningsplatsen och Skogskyrkogården. Kyrkogårdarna och minnesplatserna är öppna alla dagar, hela veckan för att det ska vara möjligt att besöka dem en annan dag än allhelgonadagen den 31 oktober - 1 november.

För att undvika trängsel är kapellen stängda den 31 oktober och 1 november, liksom besökscentret på Skogskyrkogården. Kapellen och besökscentret är öppna övriga dagar under allhelgonaveckan.

Gemensamma råd och rekommendationer från Region Stockholm och Stockholms stad

- Gör allhelgonahelgen till en allhelgonavecka.

- Gör gärna ditt besök på regionens kyrkogårdar, minneslundar, begravningsplatser och andra minnesplatser mellan måndag 26 oktober och fredag 30 oktober.

- Antalet parkeringsplatser är mycket begränsade. Cykla eller gå till begravningsplatsen om du har möjlighet.

- Undvik att resa kollektivt. Tunnelbana, bussar och tåg riskerar att bli extra trånga om många vill besöka stora begravningsplatser samma dagar och tider.

- Kliv inte på en buss eller ett tunnelbanetåg där det redan är fullt, utan invänta en avgång där du kan hålla avstånd till andra resenärer ombord.
Extra bussar körs mellan Skogskyrkogården- Gullmarsplan lördag 31 oktober.

- Tänd ett ljus hemma eller välj en annan plats för din minnesstund.
- Tänd ett ljus via någon av de digitala tjänster som flera trossamfund erbjuder.
- Stanna hemma om du har förkylningssymtom, även om du bara känner dig lite sjuk. Besök minnesplatsen när du blivit frisk.

Tillbaka till nyhetslistan