Aktion mot antisemitism och människors historia i fokus när pris delades ut

Uppläsnings-funktionen kräver att du accepterar inställnings-cookies

Region Stockholms pris för arbete mot främlingsfientlighet och rasism går 2019 till Aktionsgruppen mot antisemitism och rasism vid Karolinska Universitetssjukhuset och till Sahar Almashta för podden "Integration i praktiken".

Sedan 1997 uppmärksammar regionen varje år insatser som på ett engagerat sätt främjar samexistens mellan olika kulturer i samhället. Insatserna ska bidra till större förståelse och bättre kontakt mellan svenskar och invandrare, och mellan invandrargrupper. Pristagarna kan vara enskilda individer, institutioner och organisationer.

Årets pris delades ut på regionfullmäktiges sammanträde tisdagen den 17 september.  I år valde Region Stockholm att särskilt uppmärksamma två av de nominerade bidragen. Aktionsgruppen mot antisemitism och rasism på Karolinska belönades med 35 000 kronor och Sahar Almashta med 15 000 kronor för sina respektive satsningar. Juryn består av en representant från varje politiskt parti i regionfullmäktige.

Värderingar livsviktigt för aktionsgrupp

På plats från Aktionsgruppen mot antisemitism och rasism vid Karolinska Universitetssjukhuset var bland andra Carl-Gustaf Elinder och Annette Bruchfeld, båda överläkare i njurmedicin, Judith Bruchfeld, överläkare i infektionssjukdomar, Ylva Vladic Stjernholm, överläkare i gynekologi, Jona Elings Knutsson samt Nina Rose, båda ST-läkare i gynekologi. Gruppen bildades 2018 som en reaktion på antisemitisk diskriminering och trakasserier mot kolleger som uppdagades på sjukhuset.

– Vi kände stor oro och smärta. Rasism, åsikt- och religionsförtryck är förfärligt, och i synnerhet antisemitism. Det är helt nödvändigt att lära av historien, vi måste säga ifrån och tydligt markera var vi står och peka på sjukhusets värdegrund, säger Carl-Gustaf Elinder.

Judith Bruchfeld understryker att gruppen ser priset som en markering att deras arbete är viktigt.

– Och det är något som berör oss alla! Det börjar ofta med förföljelser och påhopp på judar men fientligheten, fördomarna och diskrimineringen slutar inte där. Vår drivkraft är att arbeta mot en sådan utveckling.

Gruppen har uppvaktat sjukhusledningen vid flera tillfällen, tagit upp antisemitism i fackliga sammanhang och uppmärksammat regionens politiker på vad som har hänt. De har även vänt sig till Stockholms läkarförening och lyft läkares behov av att lära sig mer om rasism och främlingsfientlighet. Gruppen har också skrivit insändare i en stor dagstidning.

Sahar Almashta tror på att synliggöra människors historier

Sahar Almashta är arkitekt från början men sadlade för många år sedan om för att arbeta med utbildningar och föreläsningar kring integrationsfrågor genom sitt företag SA Knowledge Exchange. För drygt tre år sedan fick hon idén till en poddcast om samma frågor. Snabbt riggade hon en studio i sitt kök. Hittills har de hunnit bli 44 avsnitt, ett arbete hon driver ideellt.

– Jag känner oändligt med tacksamhet, stolthet och glädje att det jag gör ideellt kan nå ut och uppmärksammas på det här viset, säger hon.

I podden ingår serien "Människors historia".

– Ibland när jag föreläser brukar jag lite provocerande säga att vi alla är rasister, eftersom vi alla har fördomar mot dem som inte liknar oss. I fördomarna försvinner individen, raderas. Genom serien "Människors historia" vill jag lyfta upp och synliggöra alla dessa fantastiska underbara profiler.

Sahar Almashta driver också andra synliggörande projekt, som "Vi minns", där människor som flytt till Sverige berättar kort om sina tidiga minnen av det nya landet. Hon skriver även dikter som hon läser in och våren 2020 kommer serien "Människors historia" ut i bokform på Atlas förlag.

Text: Lisa Thorsén

Prismotiveringarna

Aktionsgruppen mot antisemitism och rasism vid Karolinska Universitetssjukhuset

Juryns motivering:

"De senaste åren har antisemitismen och rasismen ökat i vårt samhälle, tyvärr förekommer det även inom Region Stockholms verksamheter. 2018 uppmärksammades fall av antisemitiska trakasserier på Karolinska Universitetssjukhuset och som en reaktion bildades Aktionsgruppen mot antisemitism och rasism vid sjukhuset. Gruppen, bestående av läkare från flera olika patientområden, påtalade att det inte gjorts tillräckligt för att garantera nolltolerans mot all form av diskriminering och trakasserier på sjukhuset. Att som anställd eller enskild stå upp mot orättvisor och diskriminering kräver stort personligt mod.

Aktionsgruppen har genom sitt engagemang tydligt markerat att det är oacceptabelt att negligera antisemitism och rasism och den fortsätter att agera mot all form av diskriminering oavsett tro, etnicitet, kön eller sexuell läggning. Juryn vill därför tilldela Aktionsgruppen mot antisemitism och rasism på Karolinska Universitetssjukhuset" 35000 kronor

Sahar Almashta med podden "Integration i praktiken"

Juryns motivering:

"De senaste åren har rasismen och främlingsfientligheten ökat i Sverige. Det vi inte känner till kan upplevas som konstigt eller farligt. Sahar Almashta har genom sin pod Integration i Praktiken med stor talang intervjuat människor från skilda kulturer som kommit till Sverige av olika skäl. Varje människas historia är unik. Genom att lyfta olika berättelser om människor som invandrat till Sverige med olika religioner, etnicitet, bakgrund och nationalitet har Sahar Almashta bidragit till att öka förståelsen för och kunskapen om olika kulturer. För att uppmärksamma detta viktiga arbete vill juryn tilldela Sahar Almashta Region Stockholms pris mot främlingsfientlighet och rasism".

.

Tillbaka till nyhetslistan