Prao en chans att testa

Uppläsnings-funktionen kräver att du accepterar inställnings-cookies

Vidar Jansson har länge drömt om att bli läkare. Han vill hjälpa andra och tror att det är ett spännande jobb. För att på nära håll se hur det är att jobba i vården ville han gärna göra sin prao på sjukhus.

– När jag sökte tänkte jag att jag aldrig kommer att få plats, så man kan säga att jag blev glad när jag fick veta att jag skulle vara här på Norrtälje sjukhus en vecka.

Dagen börjar nio och slutar 14. Varje morgon pratar Vidar med sin handledare som ser till att han får följa någon ur personalen under dagen.

Ibland pratar han lite med patienterna.
– De brukar till exempel fråga vad jag heter och var jag kommer ifrån. Det var så vi upptäckte att en patient var en gammal kompis till min farfar, fast farfar har varit död i 15 år. Det kändes lite coolt.

Lär sig om röntgenbilder

Under praoveckan har han mest varit på röntgen. Där har han sett skadade armar, ben och fotleder.

– Läkarna och sjuksköterskorna brukar berätta vad man kan se på bilderna, så jag lär mig lite. Hittills har jag inte varit med på några riktigt akuta fall och jag har inte sett något som varit helt av.

Vidar har varit i närkontakt med röntgen förut. Det var när han bröt armen i årskurs fem. Han tycker att det känns lugnt på sjukhus.

– De har ju koll på vad de gör.

Något som har förvånat Vidar under praon är att personalen är så bra på datorer.

– På röntgenavdelningen är det galet hur mycket de kan göra med bilderna i datorn. De är jätteduktiga.

Kompisar och katt

När Vidar inte går i skolan spelar han innebandy och umgås med kompisar. Hemma finns också katten Nisse som äter både kattmat och möss.

– Han gillar att bli kliad på magen. Annars är han mest ute, berättar Vidar.

 

 

Text och foto: Lisa Thorsén

 

Formuläret kräver att du accepterar inställnings-cookies

Hjälp oss att förbättra regionstockholm.se!

Hjälpte den här informationen dig?