Vården lockar efter prao

Uppläsnings-funktionen kräver att du accepterar inställnings-cookies

Efter en vecka på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna är Serap Bulduk säker på att hon vill jobba med vård i framtiden. Hon gillar att prata med patienter och att se hur olika undersökningar går till.

Serap har tänkt att hon vill jobba inom vården ganska länge. När det var dags att välja prao var det sjukhus som lockade mest. Hon blev väldigt glad när hon fick plats på en avdelning som tar hand om patienter med hjärt- och kärlsjukdomar.

– Sedan jag kom hit är jag ännu mer säker på att jag vill jobba inom vården. Det är så spännande att träffa patienter, att få veta vad som hänt dem och vad de opererats för berättar Serap.

– Och så tycker jag mycket om att prata med människor. Jag kan prata med patienterna länge bara för att hålla dem sällskap.

Oväntade händelser

Serap gillar sina arbetskläder som ser likadana ut som läkarnas. Kläderna gör att praon känns seriös och hon känner sig vuxen.

Hon har känslan av att vad som helst kan hända på ett sjukhus. Det kan vara lite läskigt men ändå mest intressant.

– Igår svimmade en patient i korridoren till exempel. Jag såg inte precis när det hände men jag såg när alla kom springande och när han fick hjälp. Jag tänker att det är bra att uppleva hur en sådan sak går till redan nu.

Kul att förstå

Hon börjar klockan sju varje morgon. Då träffas först alla på avdelningen och sedan går hon iväg med sin handledare. Under dagen får hon vara med på många olika saker.

– Jag tycker inte att något är direkt obehagligt, men om jag inte vill vara med på något behöver jag inte. Det mest spännande är att vara med på undersökningar och förstå vad slangar gör och hur maskiner fungerar.

När hon inte går i skolan eller pluggar brukar Serap vara med vänner och syskon.

Exakt vilken jobb hon kommer att satsa på inom vården vet hon inte.

– Men jag vill ha ett jobb där man kan mycket.

 

Text och foto: Lisa Thorsén

.

Formuläret kräver att du accepterar inställnings-cookies

Hjälp oss att förbättra regionstockholm.se!

Hjälpte den här informationen dig?