Fler yrken lockar efter prao

Uppläsnings-funktionen kräver att du accepterar inställnings-cookies

Agnes Hulth Bergman har upptäckt fler av sjukvårdens yrken under sin prao. Läkare lockade sedan tidigare och nu är också sjuksköterskans arbetsuppgifter intressanta för Agnes.

Agnes gör sin prao på Danderyds sjukhus på avdelning 61. Där vårdas patienter som ska opereras eller behandlas för sjukdomar i tarmen.

– Jag har tänkt att jag kanske vill jobba i vården i framtiden. Då har jag mest tänkt på läkare, det verkar spännande och omväxlande. Sjuksköterskor har jag inte haft någon riktig uppfattning om, jag har inte vetat vad de gör egentligen. Nu när jag ser vad många olika arbetsuppgifter de har är det ett yrke som känns roligare och roligare, berättar Agnes.

Följer undersköterskor och sjuksköterskor

På praon följer hon en undersköterska eller sjuksköterska under dagen och är med när de tar blodprov, mäter blodsocker och blodtryck på patienter. Hon får också hjälpa till med att städa, bädda och diska. Vid frukosten kan hon hjälpa patienter att hälla upp yoghurt och kaffe.

Agnes har diabetes och har legat på sjukhus ett par gånger för det.

– Första gången var jag nio år. Personalen var jättesnäll och jag tyckte det var väldigt coolt att ta blodsocker. Sedan var det kanske inte så kul att ligga på sjukhus men föräldrarna fick vara med hela tiden.

– Nu är det spännande att se sjukhusmiljön från andra sidan, säger Agnes.

Tips till andra

Om hon ska ge några tips till andra som ska göra sin prao på sjukhus är det att alltid fråga om man undrar något, och att förbereda sig på att det blir en del väntetid.

– Det är inte så mycket action hela tiden, men det behöver inte vara någon nackdel heller.

Agnes andra praovecka blir på en chokladfabrik.

– Jag gillar choklad och så tänker jag att det känns bra att prova två helt olika saker.

 

 

Text och foto: Lisa Thorsén

 

Formuläret kräver att du accepterar inställnings-cookies

Hjälp oss att förbättra regionstockholm.se!

Hjälpte den här informationen dig?