Litteraturhänvisningar kultur och hälsa
Forskning inom kultur och hälsa-området spänner från vetenskapliga utvärderingar av pilotprojekt till publikationer kopplade till olika former av fri forskning inom fältet.
Rapporter kring kultur och hälsa
Uppdelningen av de utvalda publikationerna i underrubrikerna Humaniora och samhällsvetenskap samt Medicinsk vetenskap är tänkt som en första sortering vid navigering bland alla vetenskapliga artiklar och böcker. Underrubriken Rapporter samlar utvärderingar och översyner sammanställda av olika myndigheter.
Humaniora och samhällsvetenskap
I listan ryms ett urval av publikationer inom medicinsk humaniora, musikterapi, dramapedagogik och andra vetenskapliga inriktningar som intresserar sig för människans sociala, kulturella och existentiella villkor.
Medicinsk vetenskap
Medicinsk vetenskap omfattar flera ämnen som hälso- och vårdvetenskap och medicin. Det spänner över ett stort fält som studerar orsaker till ohälsa och sjukdom samt individens möjligheter att uppnå och vidmakthålla en hög grad av hälsa. Ämnet innefattar både grundforskning, tillämpad forskning, hälsoekonomiska och etiska aspekter samt medicinsk pedagogik.
Rapporterna kommer att kunna länkas och laddas ned från listningen. Funktionen är under utveckling.
Rapporter kultur för hälsa
Kultur för hälsa
Statens folkhälsoinstitut (2005) En samling exempel från forskning och praktik. Baserat på de nationella folkhälsomålen och kulturens roll i det.
Forskning om kultur och hälsa
Vetenskapsrådet (2012)
Det räcker inte att säga att kultur är bra för hälsan. Vi måste svara på hur – hur ska man göra, konkret? Här presenteras nio forskningsprojekt som spänner över estetiska ämnen, psykologi, sociologi, antropologi och folkhälsovetenskap. Alla handlar om just kultur och hälsa.
Hälsa på lika villkor - nationella mål för folkhälsan
SOU 2000:91
Socialdepartementets utredning från 2000. Här ges exempel på kostnadseffektiva preventiva insatser för folkhälsan, som bland annat innefattar kultur.
Humaniora och samhällsvetenskap
När orden inte räcker till – Musik som kommunikationsverktyg i palliativ vård
Capio Palliativ Slutenvård i samverkan med Betaniastiftelsen (2023)
Konst som resurs i vården: En forskningsstudie om hur Region Skånes konstsamling kan tillgängliggöras för patienter, personal och besökare.
Max Liljefors (2022)
Kulturaktiviteter, performans och hälsa
Georg Drakos (2022)
Författaren har diskuterat frågan om hur kulturaktiviteter i vården kan komplettera den medicinska vården i hälsofrämjande avseende
Kompetensen att lyssna
Georg Drakos, Helena Bani-Shoraka (red.) (2018)
Att lyssna kompetent och använda berättandet är grundläggande för personcentrerad vården. Berättandet är en grundläggande resurs i vårdarbetet. Det gäller exempelvis i fråga om äldre och invandrare, flerspråkiga personer i vård och omsorg.
Människan i vården: etnografi, vård och drama
Carola Skott, Lisen Dellenborg, Margret Lepp, Kristina Nässen (2013)
I denna bok möts vårdare och forskare med syftet att tillsammans skapa utrymme för ”god vård” i en kontext av det som dåvarande svensk sjukvård präglades av: normativa, hierarkiska strukturer. Här ges förslag på hur professionellt vårdande och vetenskapliga vårdstudier skulle berikas av etnografisk metodologi, dramapedagogik och en omsorgsfull tolkning av berättelser.
Forum Play as a method for learning ethical practice: A qualitative study among swedish health-care staff
Anke Zbikowski, Kristin Zeiler, Katarina Swahnberg (2015)
Studien analyserar hur användning av Forum Play, ett interaktivt improvisationsskådespel kring iscensatta vanvårdssituationer i vård- och omsorg, kan hjälpa personalen att lära sig agera etiskt vid förekomst av liknande situationer i sitt arbete.
Kultur och hälsa i praktiken
Ola Sigurdson och Annica Sjölander (red.) (2016)
Den här antologin visar hur kulturens positiva effekter konkret kan användas och tillämpas i olika verksamheter.
Kultur & Folkhälsa – antologi om forskning och praktik
Eva Bojner Horwitz, Christer Hogstedt, Pelle Wistén, Töres Theorell (red.) (2015)
Antologin presenterar resultaten från de senaste tio årens forskning kring och utvärderingar av effekter av kulturaktiviteter i ett folkhälsoperspektiv. Översikter av den nationella och internationella forskningen på området, t ex kring tidig musikträning och utveckling av kunskaps- och känslomässig intelligens hos barn, kring sambandet mellan kulturaktiviteter och hälsa i den yrkesarbetande befolkningen och hos de äldre.
Kultur och hälsa
Socialmedicinsk tidskrift 2010:87
Temanummer av Socialmedicins tidskrift med artiklar som berör olika aspekter av kultur och hälsa.
Möten Musik Mångfald: Perspektiv på musikterapi
Anci Sandell, Ingrid Hammarlund, Anna-Karin Kuuse, Linn Johnels (red.) (2017)
En antologi om musikterapi som riktar sig till alla som är intresserade av musik och hälsa samt hur musik kan användas i hälsobefrämjande syfte.
Medicinsk vetenskap
How Music and Social Engagement Provides Healthy Aging and Prevents Behavioural and Psychological Symptoms of Dementia
Hanne Mette Ridder (2018)
Om musikens roll för ett hälsosamt åldrande och förebyggande av demens samt i att skapa ett socialt engagemang hos individer med redan utvecklad demenssjukdom.
Beyond the visual and verbal: Using participant-produced photographs in research on the surroundings for care at the end-of-life
Carol Tishelman med flera (2016)
Denna studie undersöker vilka aspekter av deras omgivning är särskilt betydande för människor som spenderar sina sista dagar där.
Dance Intervention for Adolescent Girls with Internalizing Problems Effects and Experiences
Anna Duberg (2016)
Anna Dubergs avhandling om effekten av dans för unga flickor.
Cost-utility analysis of a dance intervention for adolescent girls with internalizing problems.
Anna Philipsson, Anna Duberg, Margareta Möller, Lars Hagberg (2013)
Dansaktivitet två gånger per vecka som komplement till ordinarie skolhälsoaktiviteter har visat sig vara kostnadseffektiv i relation till skolhälsoaktiviteter enbart.
"I feel free": Experiences of a dance intervention for adolescent girls with internalizing problems.
Anna Duberg, Margareta Möller, Helena Sunvisson (2016)
Denna kvalitativa utvärdering var en del av en randomiserad klinisk studie av dansintervention med tonårsflickor med psykiska besvär. Flickornas erfarenheter av dansinterventionen kan sammanfattas med att dansen kändes berikande och gav flickorna handlingskraft som i sin tur verkade positivt på deras självförtroende och de upptäckte en ny förmåga att ”ta plats”. Resultat från denna studie kan ge praktisk information för utveckling av framtida interventioner för tonårsflickor med psykiska besvär.
Music and public health – a Nordic perspective.
Lars Ole Bonde och Töres Teorell (red.) (2018)
En antologi om hur musik kan användas inom vården. Här presenteras kliniska belägg för musikens hälsofrämjande effekter och kopplar det till de nordiska ländernas välfärdssystem.
Music therapy : an intervention effecting quality of life and health in children going through hematopoietic stem cell transplantation.
Lena Uggla (2019)
Avhandlingen tar upp musikterapi och dess kliniska effekt hos barn som genomgår en hematopoetisk stamcellstransplantation (HCST), en etablerad behandling för barn med aggressiv leukemi. Pulsen blev lägre hos barnen som fick musikterapi och deras hälsorelaterade livskvalitet ökade. Musikterapi visade sig dessutom vara ett viktigt stöd för att klara av behandlingsperioden på sjukhuset.
Music and public health – An empirical study of the use of music in the daily life of adult Danes and the health implications of musical participation.
Ola Ekholm, Knud Juel och Lars Ole Bonde (2015)
En empirisk studie gjord i Danmark om musikens påverkan på hälsan.
Room for Death. International museum-visitors' preferences regarding the end of their life.
Olav Lindqvist och Carol Tishelman (2013)
I denna studie ligger fokus på allmänhetens preferenser gällande miljöer och platser avsedda för döende.
Rapporter och utredningar
"Bildterapi på neurovetenskaplig grund, Evidensbaserad praktik inom hälso- och sjukvård"
Rapporten ger en introduktion till hur bildterapi används och teorier om dess verkningsmekanismer med koppling till neurovetenskaplig forskning.
Sammanfattning från Culture for Health: "Scoping review of culture, well-being, and health interventions and their evidence, impacts, challenges and policy recommendations for Europe.” (2022)
Detta är en rapport publicerad av det av EU delfinansierade projektet Culture for Health. Projektet pågår till maj 2023. Syftet med projektets sammanställning är att syntetisera befintliga bevis om den positiva effekten av konst och kulturaktiviteter på hälsa och välbefinnande. Detta innebär att granskningen inte är begränsad till ett fåtal forskningsfrågor utan försöker ge en tydlig indikation på mängden befintlig litteratur, nyckelbegrepp, fokuspunkter och vilka typer av studier som finns. Den identifierar också kunskapsluckor i den befintliga litteraturen. Slutligen samlar den politiska rekommendationer och identifierar utmaningar, vilket ytterligare utökar rapportens omfattning bortom de föreslagna politiska riktlinjerna och specifika politiska åtgärder.
What is the evidence on the role of the arts in improving health and well-being? A scoping review WHO (2019)
Under de senaste två årtiondena har det skett en stor ökning av forskning om sambandet mellan kultur och hälsa och 2019 kom den första WHO-rapporten. Rapporten bygger på över 900 publikationer vilka i sin tur refererar till över 3000 studier om kulturens stora betydelse i att förebygga ohälsa samt av behandlingen av olika tillstånd över hela livscykeln.
What is the evidence on the role of the arts in improving health and well-being? WHO 2019
Nationell översyn kultur och hälsa. Samverkan och kunskapsutbyte mellan kultur och hälsoområdet
Kulturrådet fick i uppdrag av regeringen att kartlägga området kultur och hälsa i samtliga Sveriges regioner. Deras rapport ger vi en bild av hur kultursektor och hälso- och sjukvårdssektor i samtliga svenska regioner arbetar med området kultur och hälsa, och hur de samverkar.
Nationell översyn kultur och hälsa. Kulturrådet, 2018
Creative Health: The Arts for Health and Wellbeing
All-Party Parliamentary Group on Arts, Health and Wellbeing (red.) (2017)
Från brittiska parlamentet kom 2017 en av de mest tongivande publikationer i debatten om kultur och hälsa. En omfattande sammanställning av vetenskapliga belägg för att kultur i olika former har positiva effekter på hälsan under hela människans livsspann.
The Arts for Health and Wellbeing, Creative Health, 2017
Vändpunkt – Förslag till kultur och hälsa
Nordiska Ministerrådet (2015)
Rapport till Nordiska ministerrådet från Region Skåne. Rapporten presenterar en beskrivning av kultur- och hälsaområdet, en analys av olika behov inom området, slutsatser och förslag till möjliga gemensamma satsningar på området.
Tongivande globala rapporter
WHO rapport
FN:s världshälsoorganisation WHO har engagerat sig i forskningen om kulturens hälsoeffekter som visar att musik, dans och andra kulturella aktiviteter har mätbara, positiva effekter på människors hälsa.
What is the evidence on the role of the arts in improving health and well-being? A scoping review
Tongivande Nordisk kultur- och hälsotidskrift
Nordic Journal of Arts, Culture and Health är en open access-tidskrift etablerad 2019. Tidskriften ger en plattform för publicering och debatt inom det tvärvetenskapliga området konst och kultur inom hälso- och sjukvård och hälsofrämjande. Syftet med tidskriften är att bidra till spridning av forskning, kunskap och praktikerfarenhet inom konst-, kultur- och hälsoområdet.
- Senast granskad: 23 februari 2024
Du kanske också är intresserad av
Våra rapporter kultur och hälsa
Här publiceras följeforskning och rapporter framtagna på uppdrag av eller i samarbete med Kompetenscentrum för kultur och hälsa.Rapport Må bättre med musik
Levande musik kan fungera avledande eller distraherande, men även göra barn mer aktiva och skapa en mer normaliserad upplevelse under längre sjukhusvistelse.Rapport Konst som resurs i geriatrisk vård
"Konst som resurs i geriatrisk vård" handlar om hur patienter, personal och verksamhetschef upplever konstvandringar i vården.Rapport Drama och teater för existentiell hälsa i psykosvården
Rapporten visar hur drama och teater kan hjälpa patienter med nydebuterad psykossjukdom att må bättre.Rapport Bildterapi på neurovetenskaplig grund
Rapporten ger en introduktion till hur bildterapi används och teorier om dess verkningsmekanismer. Rapporten är skriven för vårdpersonal med olika bakgrund.Digital Dans för Parkinson
Rapport från ett följe forskningsprojekt om effekter av digital dans för personer med Parkinsons sjukdom.