Läget i Stockholms län

Detta är en rapport av Region Stockholm.
Uppdaterades: 31 januari 2024
Tillbaka till Region Stockholm

I denna rapport presenteras statistik om utvecklingen på arbetsmarknaden och näringslivet i Stockholms län. Rapporten uppdateras kvartalsvis med ny statistik som hämtas från SCB, Arbetsförmedlingen, Konjunkturinstitutet, Bolagsverket och Tillväxtanalys. Syftet med rapporten är främst att ge en så aktuell lägesbild som möjligt med en periodicitet på månad eller kvartal.

Arbetsmarknaden i länet

I detta avsnitt ges en nulägesbild över läget på arbetsmarknaden i länet. Aspekter som beaktas är sysselsättning, arbetslöshet och varsel.

Sysselsättning

Sysselsättningen i länet kan mätas på olika sätt. I detta avsnitt redovisas sysselsättningsstatistik från SCB:s statistikserie Befolkningens arbetsmarknadsstatus (BAS) både avseende sysselsättningsgrad och antalet sysselsatta.


Sysselsatta per kön

Sysselsättningsgraden beräknas här som antal sysselsatta i åldern 20-65 år som andel av befolkningen i samma ålder. I november 2023 var sysselsättningsgraden 79.3 procent totalt i Stockholms län, 79.3 procent för kvinnor och 79.3 procent för män.

Sysselsättningsgrad (20-65 år) per kön, Stockholms län

Källa: SCB, BAS preliminär månadsstatistik. (OBS! Bruten skala.)

Sysselsatta per födelseregion

Sysselsättningsgraden beräknas här som antal sysselsatta i åldern 20-65 år som andel av befolkningen i samma ålder. I november 2023 var sysselsättningsgraden 79.3 procent totalt i Stockholms län, 83.7 procent för inrikes födda och 70.9 procent för utrikes födda.

Sysselsättningsgrad (20-65 år) per födelseregion, Stockholms län

Källa: SCB, BAS preliminär månadsstatistik. (OBS! Bruten skala.)

Sysselsatta per sektor

I november 2023 var antalet sysselsatta 1 266 185 i åldern 20-65 år för samtliga sektorer i Stockholms län. Av dessa var 978 092 sysselsatta i näringslivet.

Antal sysselsatta (20-65 år) per sektor, Stockholms län

Källa: SCB, BAS preliminär månadsstatistik. (OBS! Bruten skala.)

Arbetslöshet

Arbetslösheten i länet kan mätas på olika sätt. I detta avsnitt redovisas arbetslöshetsstatistik från SCB:s statistikserie Befolkningens arbetsmarknadsstatus (BAS).

Den vanligaste metoden att definiera arbetslöshet på är om individen ingår i arbetstskraften och är i arbetsför ålder (vanligtvis 15-74 år, 16-64 år eller 16-65 år), saknar betalt arbete, är tillgänglig för att arbeta, och antingen aktivt söker efter arbete eller väntar på ett arbete som snart ska börja. Arbetslösheten räknas då ut som andelen individer som ingår i arbetskraften men som inte arbetar.

I denna rapport har åldern 16-64 år använts för arbetslöshet.


Arbetslöshet per kön

Arbetslösheten beräknas här som antal arbetslösa i åldern 16-64 år som andel av den totala arbetskraften. I november 2023 var arbetslösheten 4.8 procent totalt i Stockholms län, 4.9 procent för kvinnor och 4.7 procent för män.

Arbetslöshet (16-64 år) per kön, Stockholms län

Källa: SCB, BAS preliminär månadsstatistik

Arbetslöshet per födelseregion

Arbetslösheten beräknas här som antal arbetslösa i åldern 16-64 år som andel av den totala arbetskraften. I november 2023 var arbetslösheten 4.8 procent totalt i Stockholms län, 2.8 procent för inrikes födda och 9.2 procent för utrikes födda.

Arbetslöshet (16-64 år) per födelseregion, Stockholms län

Källa: SCB, BAS preliminär månadsstatistik

Arbetslöshet per Kommun

I november 2023 var arbetslösheten bland individer mellan 16-64 år högst i Södertälje med 8.27 procent, och lägst i Vaxholm med 2.62 procent.

Arbetslöshet (16-64 år) per kommun, Stockholms län

Källa: SCB, BAS preliminär månadsstatistik

Varsel

Varselstatistiken hämtas från Arbetsförmedlingen. Varsel visar hur många personer som varslats om uppsägning. Antal varsel kan ses som en indikation om hur arbetsmarknaden kommer utvecklas framöver, men varsel leder inte alltid till faktiska uppsägningar.

Nedan redovisas varselstatistik per månad och per bransch den senaste månaden och kumulativt för innevarande år för Stockholms län. Den månadsvisa varselstatistiken per bransch är preliminär, vilket innebär att statistiken kan korrigeras i efterhand.


Varsel per månad

Totalt varslades 2 313 personer om uppsägning under december 2023. I genomsnitt har 2 375 personer varslats per månad under året. Hittills har 28 504 personer varslats under 2023.

Antal varslade per månad, Stockholms län

Källa: Arbetsförmedlingen

Varsel per bransch (senaste månaden)

Under december 2023 varslades 543 personer om uppsägning i näringsgrenen Byggverksamhet vilket var den näringsgren med flest antal varsel under månaden.

Antal varslade per näringsgren, Stockholms län, december 2023

Källa: Arbetsförmedlingen

Varsel per bransch (kumulativt år)

Under perioden januari - december 2023 har 6 337 personer varslats om uppsägning i näringsgrenen Informations- och kommunikationsverksamhet vilket är den näringsgren med flest antal varsel totalt under året.

Antal varslade per näringsgren, Stockholms län, januari - december 2023

Källa: Arbetsförmedlingen

Näringslivet i länet

I detta avsnitt ges en nulägesbild över läget i näringslivet i länet. Aspekter som beaktas är Konjunkturinstitutets konfidensindikator, samt statistik över nyregistrerade företag och konkurser.

Konjunktur

Konjunkturinstitutet genomför enkätundersökningen Konjunkturbarometern månadsvis för riket och kvartalsvis regionalt. I detta avsnitt redovisas Konfidensindikatorer för både det totala näringslivet och enskilda branscher på regional nivå för Stockholms län.

Konfidensindikatorerna används för att sammanfatta situationen och företagens stämningsläge i en viss bransch. Värden över 100 motsvarar ett starkare stämningsläge än normalt och värden över 110 ett mycket starkare stämningsläge än normalt. Värden under 100 och under 90 visar ett svagare respektive mycket svagare stämningsläge än normalt.


Konfidensindikatorn för det totala näringslivet i kvartal 4, 2023 var 92. Stämningsläget var högst inom Tillverkningsindustri med ett indikatorvärde på 106, medan det var lägst inom Tjänstesektor med ett indikatorvärde på 91.

Konfidensindikatorn per kvartal, Stockholms län

Källa: Konjunkturinstitutet, avser säsongsrensat nettotal.

Nyregistrerade företag

Statistik över nyregistrerade företag per månad hämtas från Bolagsverket. Statistiken avser aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag och enskild firma.


Under december 2023 registrerades 1 672 nya företag i Stockholms län, vilket innebär att hittills har 18 585 nya företag registrerats under 2023.

Kumulativt antal nyregistrerade företag per månad, Stockholms län

Källa: Bolagsverket

Konkurser

Statistik över konkurser hämtas från Tillväxtanalys via SCB. Statistiken täcker företagskonkurser, det vill säga konkurs av ett bolag i någon form, inklusive enskilda näringsidkare.


Konkurser per månad

Under december 2023 gick 333 företag i konkurs i Stockholms län, vilket innebär att hittills har 3 106 företag gått i konkurs under 2023.

Konkurser kumulativt per månad, Stockholms län

Källa: SCB

Anställda drabbade av konkurser

Under december 2023 drabbades 607 anställda av konkurser i Stockholms län, vilket innebär att hittills har 7 472 anställda drabbats av konkurser under 2023.

Anställda drabbade av konkurser kumulativt per månad, Stockholms län

Källa: SCB

Konkurser per bransch

Diagrammet nedan visar statistik för byggindustri, företag inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik, detaljhandel utom med motorfordon och motorcyklar, hotell och restauranger, informations- och kommunikationsföretag vilka är de fem branscher med flest antal konkurser den senaste månaden.

Konkurser per bransch och månad, Stockholms län

Källa: SCB, diagrammet visar de fem branscher med flest antal konkurser den senaste månaden.